10:35, tor, 7. Maj

Vodstvo po razstavi / Ivan Dvoršak





Umetnostna galerija Maribor, vas obvešča o dogodku, ki ga organizira v soboto 17. oktobra ob 11 uri, v Umetnostni galeriji Maribor, na Strossmayerjevi 6 v Mariboru, “VODSTVO PO RAZSTAVI / IVAN DVORŠAK”.

Ivan Dvoršak, Melje - K, 1970, črno-bela fotografija

Med predmestnimi predeli Maribora, ki so v sedemdesetih letih pritegnili Dvoršaka, izstopata Melje in Tabor, tu in tam pa se pojavljajo še Tezno, Razvanje, Studenci in občasno tudi središče mesta.

V Melju so nastala dela: Dvorišče 1 in Dvorišče 2, Melje – K, Meljska cesta, Trenutek tišine, Dekle. Na Taboru, kjer je Dvoršak živel vse življenje, je nastala večina njegovih del. Tabor je bil v sedemdesetih letih tipično predmestje z nizkimi bloki, prostor intenzivne gradnje stanovanjskih naselij, na določenih delih pa tudi prostor, kjer se stikajo različne gradnje: enodružinske hiše, stanovanjski bloki s pomožnimi objekti (npr. garaže, ute, lope), posamezni industrijski obrati (Swaty, Merinka itd.), različne obrtne delavnice, zelene površine, vrtovi, otroška igrišča in železnica. Dvoršaka je ves čas pritegoval proces gradnje.

V osemdesetih letih je kot nekakšen mestni kronist na diapozitive beležil val intenzivne gradnje, ki je zaznamovala mesto Maribor. Napol dokončano betonsko okostje, kontrastne silhuete gradenj, poudarjene vertikale, horizontale in diagonale v obliki žerjavov, svetilk, drogov, semaforjev, prometnih znakov in drugih elementov, zaznamujejo fotografske podobe s svojo likovno pojavnostjo in vzpostavljajo neposredno povezavo z avtorjevim delom grafičnega oblikovalca.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.