09:55, sob, 27. Apr

Vsestranski kadri v sodobnih medijih





Sodobni mediji zahtevajo zaradi svoje raznolikosti vsestransko izobražene kadre, ki obvladujejo tehnologijo in imajo sveže ideje. Vsega tega ni moč pridobiti le na univerzi, ampak je treba raziskovati na različnih koncih, so se strinjali udeleženci današnje okrogle mize v Mariboru, ki jo je priredil Inštitut za medijske komunikacije.

getfoto2 (6)

“Nobena fakulteta vam ne bo dala službe. Ključno je, da še med študijem ali celo prej najdeš stvari, ki te podžgejo,” je študentom medijskih komunikacij na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko zaupal glasbenik in spletni svetovalec Andrija Šulič. “Sčasoma ugotoviš, da lahko nekaj od tega, kar počneš, tudi prodaš.”

Novinarki Tanja Rosandič in Nuša Baranja, prav tako nekdanji študentki medijskih komunikacij, sta se strinjali, da je študij le osnova, na kateri moraš sam graditi. Različna znanja, poznanstva in izkušnje so pri iskanju službe in kasneje delu v medijih zelo koristna.

Prav tako sta za delo v medijih nujni prilagodljivost in predanost, saj gre za službo brez rednega delovnega časa. Še posebej tisti, ki delajo na televiziji, so stalno pod drobnogledom javnosti, tudi izven delovnega časa. “Biti medijec je pravzaprav način življenja,” je sklenil novinar Matej Korošec, ki je vodil okroglo mizo.

Vsi so dejali, da bi, če bo le mogoče, radi ostali v Sloveniji, ne branijo pa se sodelovanja s tujimi partnerji oziroma izvažanja svojega znanja v tujino. To ne pomeni, da jim slovenski prostor ne nudi dovolj možnosti za kreativnost, je pa manj finančne spodbude. Po ocenah Šuliča v Sloveniji ni mogoče uspeti le z eno dobro idejo, ampak je za uspeh potreben večleten trud.

Grafična oblikovalka Ajda Gregorčič je dodala, da je, še posebej v trenutnih kriznih časih, treba poprijeti tudi za projekte, ki se na prvi pogled morda ne zdijo zanimivi. “Veliko kreativne industrije pravzaprav ni kreativne. Veliko je bolj ali manj suhoparnega, vsakdanjega dela. Obstajajo pa cukrčki, neki presežki, za katere se splača delat,” je dodal Šulič.

Okrogla miza je potekala v okviru Medijskega dneva, ki ga je Inštitut za medijske komunikacije, ki deluje v okviru fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, priredil že peto leto zapored. Prvi dan dogodka je v sredo v Kinu Udarnik potekal študentski filmski festival Student Cuts. Letos je bilo prijavljenih 92 filmov iz 22 držav, na festivalu pa so jih predvajali 40 iz 13 držav.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.