13:10, ned, 12. Maj

Za problemsko območje vsaj 3 mio EUR pomoči





Za podjetja iz problemskega območja letos predvidenih vsaj 3 mio EUR nepovratne pomoči. V letu 2015 bosta regionalni razvojni agenciji nudili usposabljanje 60 bodočim podjetnikom, čez sto pa jih pričakujeta v obliki različnih podjetniških usposabljanj in izobraževanj.

mariborska razvojna agencija in regionalna razvojna agencija koroska (2)

Mariborska razvojna agencija in Regionalna razvojna agencija Koroška sta le delno zadovoljni z dosedanjim izvajanjem programa konkurenčnosti. Formalni pogoji za izvedbo, oktobra 2013 sprejetih ukrepov in instrumentov, so bili namreč s strani države deloma izpolnjeni šele julija 2014. Kljub temu sta v slabih pol leta izvedli štiri instrumente, v okviru le-teh pa šest razpisov, na katerih je bilo 49 podjetjem skupaj dodeljenih 470.000 EUR subvencij in zaposlenih 40 brezposelnih oseb. V skladu z obstoječimi pogodbami, ki sta jih regionalni agenciji sklenili z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), predvidevajo najmanj 3 mio EUR nepovratne pomoči podjetjem problemskega območja, k temu pa je potrebno dodati še 2,2 mio EUR povratnih sredstev. Dodatno k temu ocenjujejo, da se bo zaposlilo ali samozaposlilo 60 brezposelnih oseb, ki se udeležujejo njihovih programov. Nedavno odprt Coworking Maribor, ki ga za uporabnike brezplačno izvaja MRA, je v zgolj dveh tednih delovanja zabeležil čez 100 obiskov in trenutno šteje že 22 rednih članov skupnosti. Na podlagi pobude MGRT pričakujejo predlog in podpis aneksa k obstoječi pogodbi, ki bo podlaga za formalizacijo sodelovanja z ostalimi ponudniki coworking prostorov oz. desk-sharinga.

Program spodbujanja konkurenčnosti Maribora s širšo okolico v obdobju v obdobju 2013–2018 je Vlada Republike Slovenije sprejela oktobra 2013. Previden je bil kot oblika posebnih začasnih ukrepov države za pomoč problemskemu področju, ki obsega Mestno občino Maribor, pet sosednjih občin in tri občine Koroške razvojne regije. Mariborska razvojna agencija in RRA Koroška d.o.o. sta z navedenim programom prevzeli odgovorno nalogo, da pomemben delež instrumentov pomoči gospodarstvu spravita v življenje, tako v obliki javnih razpisov subvencij ter drugih oblik pomoči podjetjem in vzpodbud podjetnikom problemskega območja. V ta namen sta se regionalni razvojni agenciji trudili, da bi čimprej po sprejetju programa prišlo do podpisa izvajalskih pogodb s pristojnim ministrstvom, saj je bil to predpogoj za izvajanje posameznih instrumentov. Žal je prišlo do podpisa navedenih pogodb šele v drugi polovici julija 2014, kar je v veliki meri vplivalo na njihovo izvajanje. Direktor MRA Božidar Pučnik, je opozoril, da ne gre zgolj za kompleksnost in trajanje posameznih instrumentov, temveč predvsem za problematiko letnih proračunskih alokacij države, saj je bilo potrebno vse aktivnosti – od priprave razpisa, izvedbe le-tega ter posledične izvedbe del – izvesti že do sredine novembra. Mariborska razvojna agencija in RRA Koroška sta se zavedali omejitev, ki jih predstavlja letni proračun države, zato sta pozornost usmerili na optimalno izvedbo razpisov in črpanje sredstev pomoči, ki jih bo mogoče tudi pravočasno zaključiti. Tako sta v letu 2014 izvedli zgolj tiste razpise, ki jih je bilo moč v 2014 tudi uspešno zaključiti s črpanjem sredstev.

V letu 2014 sta bila uspešno izvedena dva javna razpisa za subvencioniranje obrestne mere za komercialne kredite podjetij, kjer je bilo 49 podjetjem razdeljenih cca 470.000 EUR subvencij. Razvojni agenciji sta izvedli še vsaka po dva razpisa »Podjetno v svet podjetništva«, na katera sta prejeli skupaj 175 vlog. Na obeh razvojnih agencijah se je za določen čas štirih mesecev zaposlilo 40 izbranih udeležencev, pri čemer so prejemali minimalno plačo, prav tako so jim pripadale vse pravice iz rednega delovnega razmerja. Udeleženci so v času izvajanja programa pripravili poslovne načrte za svoja bodoča podjetja, se udeleževali niza podjetniških usposabljanj, skozi katera so nadgrajevali svoje ideje, prav tako pa so vzpostavljali stike z bodočimi poslovnimi partnerji in strankami. Nekateri od njih so že v času usposabljanja ustanovili svoje podjetje, številni so tik pred tem.

Dodatno se v skladu s podpisanimi pogodbami izvajata instrumenta »Coworking Maribor« in »Promocija gospodarstva in območja Podravske in Koroške regije za privabljanje tujih in domačih vlagateljev«. Coworking Maribor ima že v prvih dveh tednih delovanja 22 rednih članov skupnosti, v aktivnostih pa je do sedaj sodelovalo že več kot 100 posameznikov in posameznic. Za mesec februar napovedujejo številne dogodke, usmerjene v razvoj podjetništva, povezovanje mladih pri reševanju skupnih družbenih izzivov ter izvedbo sodobnih metod, ki so v mednarodni rabi v okviru t.i. živih laboratorijev. Vse aktivnosti so podrejene osnovnemu cilju Coworkinga Maribora, ki je spodbujanje podjetništva v recesijsko še vedno prizadetem Mariboru s širšo okolico.

Direktor Mariborske razvojne agencije Božidar Pučnik, je posebej izpostavil tri oblike državnih pomoči za podjetja iz problemskega območja, ki jih načrtujejo v letu 2015:
1. Razpis subvencij za podporo poslovanju in razvoju podjetij v skupni višini 966.114 EUR, kjer so ciljne skupine mlada podjetja, podjetja s potencialom za rast in povezovanje med podjetji;
2. Razpis subvencij za manjše začetne naložbe podjetij v kombinaciji s krediti iz garancijske sheme. Predvidena sredstva po tem razpisu znašajo 607.142 EUR, predvidena sredstva garancijskega sklada pa 2,2 mio EUR;
3. Razpis za subvencioniranje obrestne mere za komercialne kredite podjetij v skupni višini 1.618.744 EUR.

Ob tem je Božidar Pučnik opozoril, da mora država vzpostaviti formalne pogoje, ki bodo omogočili, da se le-ti izvedejo skladno z veljavno zakonodajo in na njih temelječih podpisanih pogodbah: »Država mora čimprej vzpostaviti garancijsko shemo, saj je ta predpogoj za izvedbo ključnih instrumentov.« Učinki programa, kot je povedala direktorica RRA Koroške Karmen Sonjak, so vidni, veliko večji pa bodo, ko bodo izvedeni vsi instrumenti oz. ko se bodo vsi instrumenti tudi začeli izvajati: »Sedaj je najpomembneje, da bodo sredstva, ki so predvidena po programu in že podpisanih pogodbah, tudi zajeta v letošnjem državnem proračunu,« je poudarila. Če sredstva v državnem proračunu ne bodo zagotovljena, obljubljene pomoči in instrumentov ne bo mogoče izvajati.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.