08:11, tor, 21. Maj

Začenja se mariborski festival klasične glasbe





Z večernim koncertom angleškega komornega orkestra Arcangelo in karizmatičnega violončelista Nicolasa Altstaedta v Unionski dvorani se začenja letošnji FestivalMaribor, ki bo do 17. septembra v štajersko prestolnico privabil mednarodni izbor vrhunskih izvajalcev klasične glasbe. Dogodek bo tokrat odpiral vrata tudi v svet otroškega v umetnosti.

Festival Maribor

Mlajša, a prodorna angleška zasedba pod vodstvom dirigenta Jonathana Cohena in rezidenčni glasbenik letošnjega festivala Nicolas Altstaedt se bodo predstavili z deli Carla Philippa Emanuela Bacha in Josepha Haydna.

Kot obljubljajo organizatorji, bodo obiskovalci na sedmih koncertih osrednjega programskega sklopa lahko opazovali, kako in kje vse lahko prepoznamo otroški duh v klasični glasbi. Nova direktorica festivala Barbara Švrljuga Hergovich se je namreč lotila nekaterih sprememb, tako da bo vzporedno z osrednjim programom potekal tudi program, namenjen otrokom in družinam.

Omeniti velja večer samospeva 11. septembra, ko bodo sladokusci klasične glasbe z basbaritonom Josefom Wagnerjem in pianistom Christianom Schmidtom iz Avstrije spoznavali nekatere najzgodnejše skladateljske bisere Richarda Straussa in podoživeli nasprotje z deli zrelega Franza Schuberta ter nam manj znanega angleškega skladatelja romantičnega sloga Ralpha Vaughana Williamsa.

Tik pred koncem festivala se bodo obiskovalci zabavali ob mešanici glasbe in čarovnije z angleško zasedbo The Classic Buskers, nato pa se bo festival 15. septembra sklenil z nastopom Simfoničnega orkestra SNG Maribor, ki ga bo vodil avstrijski dirigent Günter Neuhold, in mladega domačega pianista Maka Munija Mihevca.

Na dogodkih v okviru festivala, ki nastaja v koprodukciji z Narodnim domom Maribor, SNG Maribor in Konservatorijem za glasbo in balet, organizatorji letos pričakujejo okoli 4200 obiskovalcev.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.