06:09, čet, 16. Maj

Začenja se Poletni lutkovni pristan





To soboto se bo pričel že 27. Poletni lutkovni pristan v Mariboru. Vse do 4. septembra se bo zvrstilo več kot dvajset mednarodnih predstav in sedem spremljevalnih dogodkov. Stalnica festivala je otroška žirija, ki z zlatimi zvezdicami ocenjuje (otroške) predstave. Letošnja novost pa so Lutkovna igrala.

Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Predstave letošnjega tokratnega Poletnega lutkovnega pristana prihajajo s Češke, Hrvaške, Madžarske, Rusije, Slovaške, Španije, Švice in Velike Britanije, dopolnjujejo pa jih zanimive slovenske lutkovne produkcije iz pretekle sezone. Predstava, ki ji bodo otroci (člani žirije) dodelili največ zlatih zvezdic, bo prejela nagrado Maček iz žaklja.

Novost festivala bodo LUTKOVNA IGRALA Primoža Mihevca, to so interaktivne igre, ki jih je lutkovni mojster zasnoval tako, da spodbujajo otrokovo domišljijo in ročne spretnosti, krepijo estetski občutek in zabavajo. Prav tako pa k igri kličejo odrasle, saj jim zbujajo spomine in radovednost. Človek ne jezi se, Pripelji račko domov, Ulovi ribico … so le nekatere od iger, ki bodo (neprofesionalne) igralce čakale pod hrastom v Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor.

Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

V programu Poletnega pristana bosta tudi dve razstavi. Prva je LUTKOVNI SVET Brede Varl v razstavišču KleT LGM, druga pa COPRNICA DRAGICA Marijane Jelić v Avli in Časovnem oknu LGM.

Festival pa je hkrati uvod v novo sezono Lutkovnega gledališča Maribor. V času festivala bo namreč na sporedu prva premiera sezone – Coprnica Dragica, ki je nastala v koprodukciji s teatrom Puna kuća iz Zagreba. Po avtorski slikanici Mirijane Jelić je predstavo režirala Svetlana Patafta in izvedla Aja Kobe.

Foto: Boštjan Lah
Foto: Boštjan Lah

Festival se bo zaključil 4. septembra s predstavo Morgan in Freeman, ki je skupna zaključna predstava treh festivalov: 27. Poletnega lutkovnega pristana Lutkovnega gledališča Maribor, 21. festivala sodobnih performativnih praks Performa Mladinskega kulturnega centra Maribor in 10. Platforme sodobnega plesa Plesne izbe Maribor.

Vstop na vse prireditve v okviru festivala bo brezplačen, vendar morajo obiskovalci za predstave v prostorih Lutkovnega gledališča Maribor pri blagajni gledališča prevzeti brezplačne vstopnice, saj je število sedežev omejeno. Blagajna je odprta vsak dan delovni dan od 10h do 13h, v torek in četrtek tudi od 15h do 18h, v soboto od 9h do 11h ter uro pred vsako predstavo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.