04:31, tor, 7. Maj

Zadnji dan za vložitev kandidatur pred lokalnimi volitvami





Politične stranke in volivci imajo samo še danes čas za vložitev kandidatur oziroma kandidatnih list pred oktobrskimi lokalnimi volitvami. Kot pravočasne se bodo štele vse kandidature, ki bodo na občinske volilne komisije vložene do 19. ure.

Danes je tako tudi zadnji dan, ko lahko volivke in volivci na upravnih enotah še podpišejo obrazec podpore za neodvisne liste in posameznike, ki niso strankarsko vezani oziroma želijo na volitvah nastopiti kot neodvisni kandidati.

V 212 slovenskih občinah bodo 5. oktobra potekale tako volitve županov, kot tudi članov občinskih oziroma mestnih svetov. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, bodo tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

V devetih občinah bodo volivci izvolili še predstavnike narodnih skupnosti v občinski svet, v dvajsetih občinah pa predstavnika romske skupnosti, so v sporočilu na spletni strani navedli na notranjem ministrstvu.

Odločbe o potrditvi oz. zavrnitvi kandidatur za župane in list kandidatov za občinske svetnike bodo morale občinske volilne komisije izdati najpozneje do 16. septembra. Seznami potrjenih kandidatur in list kandidatov pa bodo morali biti javno objavljeni najpozneje 19. septembra.

O morebitnih pritožbah zoper odločbe volilnih komisij, s katerimi je bila zavrnjena kandidatura oziroma lista kandidatov, bo odločalo upravno sodišče. Pritožbe bo mogoče vložiti neposredno na sedežu sodišča v Ljubljani ali na zunanjih oddelkih sodišča v Mariboru, Celju in Novi Gorici. Sodišče pa bo moralo o njih odločiti najpozneje v 48 urah po njihovem prejemu.

lokalne volitve_1

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.