17:05, čet, 25. Apr

Zagotovljena sredstva za gradnjo dislocirane bivalne enote SVZ Hrastovec v Lenartu





Vlada je na dopisni seji v veljavni Načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila gradnjo dislocirane bivalne enote SVZ Hrastovec v Lenartu.

Ocenjena vrednost investicije znaša 4.196.592,72 evra z DDV, od tega bo SVZ Hrastovec prispeval 222.095,26 evra, preostanek stroškov pa bo z integralnimi sredstvi krila država.

Gradnjo naj bi pričeli letošnjo jesen, zaključena pa bo prihodnje leto.

Z izvedbo investicije bo zgrajen nov objekt, s čimer bodo pridobljene ustrezne kapacitete za prijetno in varno bivalno okolje za stanovalce. Izboljšali se bodo bivalni in delovni pogoji za vse uporabnike, z možnostjo vzpostavitve sive in rdeče cone pa se bo izboljšala varnost in omogočili pogoji za ustrezno preprečevanje širjenja virusnih okužb.

Prostorske rešitve za specifične potrebe uporabnikov, svojcev in drugih oseb iz njihove socialne mreže

V Lenartu bo v modernem pritličnem objektu na voljo 70 postelj v eno- in dvoposteljnih sobah, z vzpostavljenimi sivimi in rdečimi conami ter ločenimi čistimi in nečistimi potmi, ki so se izkazale kot nujne v epidemiji nalezljivih bolezni. Prostorske rešitve vključujejo v maksimalni meri specifične potrebe oseb s težavami v telesnem razvoju ter gibalno in senzorno oviranih odraslih oseb ter njihovim svojcem in drugim osebam iz njihove osebne socialne mreže.

Vizualizacija dislocirane enote SVZ Hrastovec: Čuček arhitekti, Črtomir Čuček s.p. (objekt lenart.jpg)

Pridobitve na več področjih

Načrtovani objekt v lokalnem okolju predstavlja pridobitev z vidika koristi možnih gospodarskih dejavnosti, novih delovnih mest, odpravlja diskriminacijo na podlagi invalidnosti, povečuje možnost medgeneracijskega sodelovanja in druženja. Ukrepi izboljšujejo bivalni standard osebam s težavami v duševnem zdravju in razvoju ter varno bivalno okolje za vse uporabnike. Novogradnja je načrtovana kot nizkoenergijski objekt, pri tem pa se upošteva tudi uporaba lesa v največji možni meri za tovrsten objekt.

Čakajo na razpis za izbiro izvajalca

Izboljšali se bodo bivalni in delovni pogoji za vse uporabnike. Kaj to pomeni za stanovalce, ki še vedno živijo v grajskih prostorih, pa direktor SVZ Hrastovec Aleksander Gungl pravi: “Za naše stanovalce, ki še vedno bivajo v gradu Hrastovec to pomeni, da se jim kaže neka lepša prihodnost, da bo za njih tudi poskrbljeno, kot bi za te ranljive skupine tudi pričakovali v 21. stoletju. Sedaj nas čaka razpis za izbiro izvajalca, do konca leta pa se bodo že začela dela na gradbišču. Pričakujem, da bodo dela zaključena do konca leta 2023, selitev pa načrtujemo v letu 2024.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.