13:35, tor, 14. Maj

Zaradi pomanjkanja anesteziologov v UKC Maribor odpadel del programa





V UKC Maribor je v začetku tega tedna zaradi pomanjkanja anesteziologov odpadel del programa. Ob že tako nizkem številu anesteziologov sta dva še zbolela, zaradi česar niso mogli opraviti nekaterih načrtovanih nenujnih posegov. Mariborski anesteziologi so sicer zaradi kadrovske stiske zaprosili zdravniško zbornico za zaščito in nadzor.

ukc

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je po poročanju današnjega Dela zaposlenih le še 17 anesteziologov, medtem ko bi jih potrebovali 48. Mariborsko bolnišnico so namreč letos zapustili trije anesteziologi, ki so odšli v tujino. Pred upokojitvijo pa sta še dveh anesteziologinji.

V začetku tega tedna sta dva anesteziologa še zbolela, zaradi česar je generalni direktor UKC Maribor Gregor Pivec prekinil dopuste oz. odpovedal načrtovana izobraževanja preostalih anesteziologov, so pojasnili v službi za odnose za javnostmi mariborskega kliničnega centra.

Če so v začetku tedna zaradi pomanjkanja tega kadra že odpadli določeni nenujni posegi, pa bi lahko ta problem ogrozil izvajanje programa v UKC Maribor, česar se po besedah vodje centra za odnose z javnostmi Janeza Lencla tudi sami zavedajo.

Zato se Pivec aktivno vključuje v reševanje teh kadrovskih težav. Manjko že nekaj časa skušajo premostiti s pomočjo anesteziologov iz murskosoboške in celjske bolnišnice.

Po njihovih navedbah je težava tudi ta, da je v preteklih letih UKC Maribor zapustilo pet anesteziologov, ki so se tam izobrazili. V enem letu pa tega kadrovskega problema ne bo moč rešiti na dolgi rok, so še pojasnili za STA.

V UKC Maribor je v postopku učenja sicer 22 specializantov, ki pa še niso izšolani za samostojno delo, a jim zaradi kadrovske stiske prepuščajo delo v operacijskih dvoranah. Njihovi maloštevilni mentorji so po poročanju Dela izpostavljeni nesprejemljivo veliki odgovornosti. Ocenjujejo, da razmere za bolnike niso varne.

Zato so se tudi obrnili na Zdravniško zbornico Slovenije in jo zaprosili za zaščito in nadzor. Zaradi neprimernih razmer za izobraževanje je v začetku oktobra napisala opozorilno pismo Bojana Beovič, ki je na zbornici zadolžena za učni postopek. Pozvala ga je, naj nemudoma odpravi težave pri izobraževanju, sicer bo zbornica UKC Maribor odvzela pooblastila za izobraževanje na področju anesteziologije. Omenjenih 22 specializantov bi tako porazporedili po drugih bolnišnicah po državi.

Na mariborsko problematiko pa so se odzvali tudi v UKC Ljubljana, kjer prav tako opozarjajo na pomanjkanje zdravnikov te specialnosti. Kot navajajo, imajo 91 anesteziologov, pri čemer ocenjujejo, da bi jih potrebovali vsaj še 20. Razliko pokrivajo z upokojenimi specialisti in starejšimi specializanti ter anesteziologi, ki delajo preko polnega delovnega časa.

Glede na to v UKC Ljubljana trdijo, da nimajo zadostnega števila kadrovskih virov, s katerimi bi lahko pomagali zagotavljati delo v drugih bolnišnicah po Sloveniji.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.