03:43, sre, 15. Maj

Zavarovalnica Maribor že po devetmesečju presegla lanske rekorde





Zavarovalnica Maribor je v prvih devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 18 milijonov evrov čistega dobička. Kot je ob današnjem odprtju novih prostorov poslovalnice na Ptuju poudaril predsednik uprave David Kastelic, je takšno poslovanje nad vsemi pričakovanji, saj praktično ni kazalnika, ki bi kazal zaostajanje za preteklimi dosežki.

ZM

Zavarovalnica je v tem obdobju zbrala 198,2 milijona evrov premije, kar je sicer pol odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Na področju premoženjskih zavarovanj so tako doslej zbrali 143,9 milijona evrov, na področju življenjskih pa 54,3 milijona evrov.

Pri tem so izplačali za 111,2 milijona evrov kosmatih škod, kar je slaba dva odstotka več kot v enakem obdobju lani. Na področju premoženjskih zavarovanj so izplačali 80,3 milijona evrov, na področju življenjskih pa 30,9 milijona evrov škod.

“Čeprav povprečne premije na slovenskem trgu padajo, nam je z različnimi ukrepi in novimi produkti uspelo doseči najmanjši padec,” je dejal Kastelic.

Po lanskem rekordnem izkupičku v višini 16,9 milijona čistega dobička so tako v družbi uspeli ta dosežek preseči že po treh kvartalih, zato pričakujejo, da bodo lanski rezultat presegli za skoraj tretjino in do konca letošnjega leta zbrali dobrih 22 milijonov evrov dobička. Načrt ob tem še predvideva 247,3 milijona evrov zbrane premije ter 147,7 milijona evrov izplačanih škod.

Kot je še povedal Kastelic, je ta čas v pripravi finančni načrt za prihodnje leto, a ker še ni dokončan, za zdaj pričakovanih rezultatov za leto 2016 še ne more predstaviti. Je pa zagotovil, da bo zastavljeni načrt zagotovo ambiciozen, vendar ne le glede doseženih finančnih rezultatov, pač pa tudi na področju izboljševanja storitev.

Zavarovalnica Maribor se ob vseh lastniških in drugih spremembah v zadnjem obdobju ni mogla izogniti niti racionalizaciji poslovanja in krčenju stroškov, tudi na področju števila zaposlenih. V zadnjih dveh letih so številko znižali za 85, a Kastelic poudarja, da so z izjemo štirih tožbenih primerov, vse ostale rešili z dogovorom. Trenutno pa so celo v fazi zaposlovanja, tako da so letos že zaposlili okoli 15 novih sodelavcev.

Sicer pa Maribor tudi v prihodnje ostaja eno od slovenskih zavarovalniških središč, saj je vodstvo Pozavarovalnice Sava, lastnice Zavarovalnice Maribor, nedavno že napovedalo, da naj bi prav tam do začetka leta 2017 nastala nova zavarovalnica, ki bo združila štiri njihove slovenske in hrvaške družbe. Tej bodo dali novo ime in jo bolj intenzivno usmerili na nova področja ter širše v regijo. Gre za slovenski Zavarovalnico Maribor in Zavarovalnico Tilia ter hrvaški družbi Velebit osiguranje in Velebit životno osiguranje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.