04:20, pon, 17. Jun

Zdravje v občini: Na Ptuju odzivnost na presejalne programe v državnem povprečju





Odzivnost na preventivne programe v Mestni občini Ptuj je bila lani skoraj povsem v povprečju države, presejanost v sklopu programa Zora za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu pa je z dobrimi 72 odstotki celo nekoliko višja (v Sloveniji 71,4 odstotka). Odzivnost na program Svit za odkrivanje raka debelega črevesa je bila 64,3-odstotna.

Kot kažejo najnovejši podatki NIJZ o zdravju prebivalcev občin, je bil lani tudi delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, na Ptuju blizu slovenskemu povprečju (22,2 odstotka), za sladkorno bolezen pa nekoliko nižji od slovenskega povprečja (4,8).

Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je na Ptuju trajala povprečno 19,4 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa nekaj več, in sicer 21,7 dni. Nekoliko nad povprečjem je bila na Ptuju lani stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi, ki je znašala 2,3 osebe na tisoč prebivalcev, starih od 35 do 74 let, v Sloveniji pa je bila ta dve osebi na tisoč prebivalcev.

Po podatkih NIJZ je bil telesni fitnes otrok na Ptuju blizu slovenskemu povprečju

Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka s 5,2 na tisoč prebivalcev pod slovenskim povprečjem (6,2), delež uporabnikov pomoči na domu je bil prav tako nižji od povprečja države. Stopnja umrljivosti zaradi samomora je na območju Ptuja znašala 17, v Sloveniji pa 18 na 100.000 prebivalcev.

Po podatkih NIJZ je bil telesni fitnes otrok na Ptuju blizu slovenskemu povprečju, stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v prometnih nesrečah pa je bila 0,4 na tisoč prebivalcev, medtem ko je bila v Sloveniji 1,1 na tisoč prebivalcev. Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil prav tako nižji od slovenskega povprečja.

Nekoliko slabša je slika v občini Ormož, kjer je bolniška odsotnost nekoliko daljša od povprečja države, saj je v povprečju znašala 22,7 koledarskega dneva. Višji je tudi delež ljudi, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka in za sladkorno bolezen.

Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila lani z 22 primeri na 100.000 prebivalcev v Ormožu občutno višja kot v Sloveniji (18).
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.