23:34, sob, 4. Maj

Zdravnike in zobozdravnike podprla hrvaški zdravniški sindikat in evropska federacija zaposlenih zdravnikov





Zdravniški sindikat Fides sta v sedmem tednu stavke podprla Evropske federacije zaposlenih zdravnikov (Fems) in Hrvaški zdravniški sindikat. Član upravnega odbora Fems Jean-Paul Zerbib je na novinarski konferenci v Ljubljani slovensko vlado pozval, da izpolni svoje zaveze in prisluhne slovenskim zdravnikom.

Če slovenska vlada svojih danih obljub ne izpolni, s tem pod vprašaj postavlja tudi vse svoje druge zaveze, kar je za državo članico Evropske unije nesprejemljivo, je prepričan član upravnega odbora Fems Jean-Paul Zerbib. “Evropske federacije zaposlenih zdravnikov popolnoma podpira sindikat Fides in njegove zahteve,” je dodal. Odnos slovenske vlade do stavke zdravnikov zato vidi kot presenetljiv in osupljiv. “Škoda je, da vlada v Sloveniji stavko obravnava s takšnim pomanjkanjem spoštovanja in ne prisluhne zdravnikom,” je izpostavil Zerbib.

Prepričan je, da mora vlada v praksi upoštevati evropsko direktivo

Slovenski vladi je očital tudi pomanjkanje posluha za evropsko direktivo o delovnem času za zdravnike. Prepričan je, da mora vlada v praksi upoštevati evropsko direktivo in na tem področju prisluhniti zdravnikom in njihovim predstavnikom. Pomanjkanje in prevelika obremenjenost kadrov namreč najpogosteje pripeljeta do napak in slabše zdravstvene oskrbe pacientov, je zatrdil.

Stavka zdravnikov v Franciji po njegovih navedbah v splošnem poteka nekoliko drugače, kot v Sloveniji. Zdravniki v času stavke niso prisotni na delovnem mestu z izjemo manjše skupine, ki je zadolžena za pokrivanje nujnih primerov. Poudaril je, da je namen stavke zmotiti delovni proces in zato od vlade pričakujejo, da poskušajo stavko preprečiti in situacijo čim hitreje urediti.

V podobni situaciji nedavno tudi hrvaški zdravniki

S tem se je strinjala tudi predsednica Hrvaškega zdravniškega sindikata Renata Čulinović Čaić, ki je na novinarski konferenci izpostavila, da so se v podobni situaciji nedavno znašli tudi hrvaški zdravniki, ki pa jim je vlada prisluhnila in so zato napovedano stavko opustili. Pri tem je slovenski vladi svetovala, da se z zdravniki usede za mizo in jim prisluhne, saj na ta način zagotovi dobro oskrbo za paciente.

Sedem tednov stavke, ne kaže, da bo kmalu konec

Zdravniška stavka poteka že sedmi teden in nič ne kaže, da bo kmalu končana, saj slovenska vlada za zdravnike nima posluha, je danes poudaril predsednik zdravniškega sindikata Fides Damjan Polh. Napovedal je, da se Fides zato v sredo ne bo udeležil stebrnih pogajanj za zdravstvo. Z vlado se po njegovih besedah v sindikatu niso sestali od četrtka. Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Preklici v veljavo večinoma stopijo z začetkom marca.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.