04:41, pet, 17. Maj

Zdravstveni delavci: “Čuti se jeza, ki se samo kopiči, in mi smo tisti, nad katerimi se izživljajo.”





Epidemija zadnje leto ljudi postavlja na številne preizkušnje. Vse večja je tudi nestrpnost ljudi. Zdravstveni delavci dnevno dobivajo grožnje, tako preko telefona kot osebno.

Direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Jernej Završnik nam je povedal, da je nestrpnost pacientov velika: “Imamo po 40 klicev, enega za drugim. Želimo si razumevanja, vemo, da kdaj traja dlje časa. Ampak deležni smo velikega verbalnega nasilja.”

Grožnje dobivajo zdravstveni delavci in zdravniki tako osebno kot preko telefona. “Vsem nam je težko. Ne le vam, tudi nam. Imeli smo primer, ko je mama zahtevala, da izdamo potrdilo, da njen otrok v šoli ne potrebuje maske. To so ukrepi za katere vemo, da pomagajo, vemo pa, da ni fajn. Nekateri še vedno dvomijo v koronavirus, drugi v ukrepe, različni smo, zato lahko hitro nastane problem.”

Celo grožnje s smrtjo

Tudi v Zdravniški zbornici Slovenije opažajo vse več nasilja in groženj zdravnikom. Kot so poudarili, ima zdravstveno osebje, enako kot ostali zaposleni, pravico do varnega, stabilnega in urejenega delovnega okolja, zato vse pozivajo k strpnosti. Policijo pa pozivajo, da grožnje preiščejo in zoper storilce, ki zdravnikom grozijo, ustrezno ukrepajo.

Povedali so, da so seznanjeni z različnimi prijavami nasilja, tako kričanjem, ustrahovanjem, celo grožnjami s smrtjo s strani bolnikov oz. svojcev.

“Čuti se jeza, ki se samo kopiči in mi smo tisti, nad katerimi se izživljajo”

Medicinska sestra, sicer zaposlena v mariborskem zdravstvenem domu, nam je dejala, da je stanje vsak teden slabše. Očitkov, da nič ne delajo, so že vajeni, a vse več je groženj in drugih žalitev. “Razumemo, da so ljudje v stiski, da si želijo biti takoj obravnavani, ne delamo na svojo roko, ampak po navodilih. Tudi mi bi z veseljem pomagali vsem, takoj. Pa ne gre. Cele dneve odgovarjamo na klice, emaile, pa je to le del dela, ki ga vsak dan opravljamo.”

“Ni mi vseeno, kljub temu, da že skoraj 10 let delam v zdravstvu. Ampak čuti se jeza, ki se samo kopiči in mi smo tisti nad katerimi se izživljajo. Res si želim, da je tega konec. In verjamite, tudi zdravstveni delavci bomo takrat lažje zadihali,” zaključi sestra, ki se ni želela imensko izpostavljati.

 

 

Druge novice

Comments

  • Katja zadravc

    2 aprila, 2021

    Res je – da smo ljudje mbogokrat nestrpni, smo pa tudi prestraseni, mnogi gredo preko svojih obcutkov, samo da bi se resili vse te krize in verjetno ne bom zgresil, ce bom dala tak zapis, da mbogi bodo brez razumevanja napadli cloveka, ki ne bo uposteval nekih predpisov prav zaradi nerazumevanja situacije itd. Res bi se vsi morali zavedati da smo skupaj v tem “dreku” in ja vodilni pa bi se morali zavedati kam nas rinejo in kam nas peljejo z vsemi temi ukrepi. Mogoce je pred nami veliki prepad in slepi ga nikakor ne more videti! In zdaj k zdravstvu, kjer jaz lahko le zapisem en veliki HVALA – saj jaz v teh 3 mesecih niti nisem obcutila da smo v vseh teh hudih ukrepih… in res vsemu osebju na DORI dajem to besedo HVALA dano iz srca…

    Replay
  • Stanislava Krajnčič

    2 aprila, 2021

    Se strinjam s tem. Ljudje so-smo prestrašeni, ne dobimo pravih odgovorov oz. so odgovori različni in ne vemo kaj naj si mislimo?? kako naj živimo?’ Kaj narediti, da se ta stvar, ki ji pravimo korona -umiri??? Najhujša pa je jeza, nestrpnost ljudi, ki sami več ne vejo ne kod ne kam. Mi imamo srečo, da imamo dobro zdravnico, dobre sestre. če se ne javijo na telefon, pa pokličejo nazaj. Jaz sem prebolela korono v precej hudi obliki-ves mesec nisem prav vstala iz postelje. Mislim, da bi morali biti ljudje bolj solidarni drug z drugim-bolj bi morala pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo. Zdravstvenim delavcem pa eno veliko HVALA.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.