05:03, čet, 16. Maj

Zgradili 3 km kanalizacije





V naseljih Jelovec, Bresternica in Malečnik so zgradili tri kilometre novega kanalizacijskega sistema in dve črpališči ter jih povezali s centralno čistilno napravo Maribor (v Dogošah). Na Mestni občini Maribor so za novozgrajeni del omrežja že pridobili pravnomočno uporabno dovoljenje.

kanalizacija pod mostom

Projekt Odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju Maribora (širše prispevno območje centralne čistilne naprave Maribor) je potekal v štirih občinah: poleg MOM še v Občini Hoče-Slivnica, Miklavž na Dravskem polju in Duplek. Dela na terenu so se zaključila avgusta letos. Skupna vrednost gradbenih del na omenjenem območju znaša 781.030,38 € brez vključenega DDV. Kohezijski sklad Evropske unije je prispeval 532.030,06 €, Republika Slovenija 93.887,69 €, preostanek sredstev pa so zagotovili iz občinskega proračuna. Kot je na današnji novinarski konferenci povedala podžupanja, Melita Petelin, gre kljub manjšemu obsegu za pomemben projekt, saj so z njim rešili problematiko odvajanja odpadnih komunalnih voda na območju treh naselij v Mestni občini Maribor in na ta način prispevali k skrbi za čistejše okolje.
Poudarila je tudi, da za naslednje finančno obdobje 2014–2020 na Mestni občini že pripravljo dokumentacijo za izvedbo nadgradnje kanalizacijskega sistema, ki predvideva daljinsko upravljanje celotnega sistema skupaj z dograditvijo in modernizacijo nekaterih za to potrebnih objektov na trasi, ki povezuje kanalizacijski sistem mesta s Centralno čistilno napravo.

cistilna naprava 3

V luči aktualnih dogodkov je Petelinova komentirala tudi Akcijski načrt 2015 -2020, Pregled neizgrajene kanalizacije v mestni občini Maribor (prispevno območje centralne čistilne naprave Maribor in ocena investicijskih stroškov): »Mestna občina Maribor je prejela sklep o dovolitvi izvršbe in obvestilo o prekršku Inšpektorata RS za okolje in prostor glede še ne sprejetega Odloka o odvajanju in čiščenju odpadnih in padavinskih voda. Po obisku inšpektorja v začetku meseca novembra je sledil tudi sklic Odbora za komunalne in gospodarske javne družbe, ki so dali pozitivno mnenje na predstavljen Akcijski načrt 2015 – 2020, zato je bil načrt nemudoma predlagan za uvrstitev na dnevni red 10. seje Mestnega sveta MO Maribor. Na sami seji pa mestni svetniki dnevnega reda niso potrdili in po končani seji sem opozorila svetnike, da takšno ravnanje ni dobro za mesto Maribor. Kljub predlogom nekaterih svetnikov, da bi Akcijski načrt sprejemali na dopisni seji, to ni mogoče, saj je bila seja z nesprejetjem dnevnega reda zaključena. Upam, da se svetniki zavedajo kaj nesprejetje načrta pomeni za mesto, da se bodo z vsebino seznanili in načrt tudi sprejeli.«

tiskovna kanalizacija MOM 2

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.