13:33, ned, 5. Maj

Zimske počitnice ZPM Maribor





Zimske počitnice se bližajo in pri ZPM Maribor je že vse pripravljeno za ustvarjalno druženje otrok in mladih, prostovoljcev in mentorjev, pa tudi staršev, babic in dedkov. Med 24. in 28. februarjem 2014 bomo izdelovali pustne maske, pležuhe, majevske pečate, se naučili pozdraviti po špansko, tudi plesali bomo in spoznali delček japonske kulture. Družili se bomo na drsanju, pri igranju košarke, se naučili nekaj elementov brazilske borilne veščine, tekmovali v japonskem mečevanju in dirkali s pležuhi na Pohorju. Seveda ne bo manjkal niti sredin izlet, tokrat v Ljubljano, kjer bomo oblečeni v rimske vojake pred barbari ubranili 2000 let staro Emono.

DELAVNICE

Likovne delavnice: PUSTNE MASKE
– od ponedeljka do petka, 24. – 28. 2., od 8. do 16. ure

Ker se bliža veseli in nagajivi pust, bomo na zimskih ustvarjalnih delavnicah izdelovali pustne maske – klasične, domišljijske, živalske in še kakšne, tudi japonske …

Modelarska delavnica: IZDELAJMO SI SVOJ PLEŽUH!
– od ponedeljka do četrtka, 24. – 27. 2., od 8. do 12. ure

S seboj prinesimo staro smučko in dovolj vztrajnosti, da bo nastalo pravo starodobno snežno vozilo. Priložnost, da ga preizkusimo pa bo v petek na »dirki s pležuhi«.

Jezikovna delavnica: HABLANDO ESPAÑOL?
– v ponedeljek in torek, 24. in 25. 2., ob 9. uri

Govoriš špansko? Še ne? Zdaj je priložnost. Theo Karoumenos iz zavoda Zlati Hrček nas bo na njemu poseben način naučil nekaj osnovnih besednih zvez španščine, ki jo govori kar 500 milijonov ljudi in je tako drugi najbolj razširjeni jezik na svetu.

Delavnica izdelovanja pečatov: MAJEVSKI PEČATI
– v ponedeljek in torek, 24. in 25. 2., od 11. uri

Seznanili se bomo z dvajsetimi pečati majevskega koledarja (Maji so starodavno srednjeameriško ljudstvo), spoznali njihove značilnosti in iz svojega datuma rojstva izračunati ter narisali svoj pečat. Delavnico izvaja Natalija Resnik Gavez.

Plesna delavnica: OD VAJE DO PREDSTAVE
– od srede do petka, 26. – 28. 2., ob 11. uri

Kulturno umetniško društvo Komorebi vabi otroke stare med 7 in 14 let, da se pridružijo plesni delavnici, na kateri se bomo posvečali raziskovanju giba in »plesnosti« skozi igro, improvizacijo in koreografije, ki bodo vključene v predstavo (premiera je predvidena spomladi) na temo legendarne ameriške plesalke Isadore Duncan. Delavnico vodi Andrea Birmanac.

POTEPANJE

Zimski sredin izlet: RIMSKA EMONA
– sreda, 26. 2., ob 8. uri, zbirno mesto v pritličju DUM-a

V Narodnem muzeju v Ljubljani se bomo preobrazili v rimsko vojsko in se odpravili na vojaški pohod. Barbari se že zbirajo in 2000 let staro rimsko Emono je za vsako ceno treba ubraniti! Po bojih se bo prilegla sprostitev v termah Atlantis. Malica iz nahrbtnika. Predhodna prijava in doplačilo 24 EUR. Povratek ob 18.00 uri.

PISAN JE SVET – SPOZNAVAMO DRUGE KULTURE

JAPONSKA: MEČEVANJE, TRADICIONALNE MASKE IN ANIME
– od ponedeljka do petka, 24. – 28. 2., ob 9. uri

Precizna kontrola japonskega meča – katane je bila cenjena in zahtevna vrlina samurajev. Nekaj spretnosti iaida – japonske veščine mečevanja nas bodo naučili mladi samuraji iz Kluba japonskega mečevanja Maribor.
Po razgibavanju z japonskim mečem bomo z Denisom Podajem na gledališki delavnici pripravili predstavo v stilu anime – japonske risanke. Predstava bo govorila o malem samuraju, ki je rešil svojega brata. Uprizorili jo bomo na anime dogodku CHIBI MAKKON, ki jo bo v Domu ustvarjalnosti mladih v soboto, 22. marca 2014, pripravila ekipa ljubiteljev japonske kulture Makkon.
V japonskem duhu bo potekala tudi ena od likovnih delavnic, na kateri bomo izdelovali tradicionalne japonske maske, ki jih v gledališču in na festivalih Japonci uporabljajo že stoletja.

ZABAVNO ŠPORTANJE

DRSANJE SREDI MESTA
– ponedeljek in torek, 24. in 25. 2., ob 9. uri, zbirno mesto v DUM-u

Drsališče sredi mesta ni samo drsališče, temveč tudi atraktiven “oder” dogajanja, družabno zbirališče in prostor, kjer se družita šport in zabava. V sodelovanju s Športnimi objekti Maribor.

IGRIVA KOŠARKA
– torek in četrtek, 25. in 27. 2., ob 9.30 uri, zbirno mesto v DUM-u

Projekt Igrive košarke že vrsto let navdušuje otroke po celi Sloveniji. Tokrat bodo animatorji, v družbi priljubljenega Lipka obiskali tudi nas in metali bomo na koš, da se bo kadilo. Potrebujemo športno opremo, za vse ostalo in celo manjše presenečenje bo poskrbela Košarkarska zveza Slovenije.

BRAZILSKA VEŠČINA CAPOEIRA
– sreda, 26. 2., ob 11.00 uri
Kako združiti sprostitev, rekreacijo, ples, glasbo, akrobacije, petje, igranje inštrumentov? Vse to in še več združuje Capoeira, zanimiva brazilska veščina, ki nam jo bo predstavilo Športno in kulturno društvo Capoeira Slovenija.

DIRKA S PLEŽUHI
– petek, 28. 2., ob 9.30 uri, zbirno mesto pri sp. postaji Vzpenjače

Pležuh je staro zimsko prevozno sredstvo, s katerim so se včasih vozili s hribov v dolino, danes pa nam služi predvsem za zabavo na snegu. Preizkusili bomo tiste, ki smo jih izdelali v modelarski delavnici, ostale pa bo priskrbelo Hoduljarsko društvo Maribor.

Vse dejavnosti potekajo, če ni drugače navedeno, v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor (DUM, Razlagova 16) in so brezplačne, razen sredinega izleta, kjer je potrebno doplačilo. Primerne so za otroke od 6. leta naprej, razen izdelovanje pležuhov, ki je primerna za mlade od 12. leta.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.