20:23, sob, 27. Apr

Znani so dobitniki Prešernove nagrade in Prešernovega sklada, prav tako scenarij državne proslave ob kulturnem prazniku





Na predvečer Prešernovega dneva, slovenskega kulturnega praznika, v sredo, 7. februarja 2024, bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala proslava, na kateri bodo slovesno podeljena najvišja priznanja Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti, dve Prešernovi nagradi in šest nagrad Prešernovega sklada, so sporočili iz Urada Vlade za komuniciranje.

Dobitnika Prešernove nagrade sta letos dva

Prešernovo nagrado lahko prejmejo ustvarjalci, ki so z vrhunskimi umetniškimi dosežki v okviru svojega življenjskega opusa trajno obogatili slovensko kulturno zakladnico. Letos bosta ti priznanji podeljeni pesnici in prevajalki Eriki Vouk ter baletnemu plesalcu, koreografu, režiserju, publicistu in pedagogu Henriku Neubauerju.

Dobitniki nagrade Prešernovega sklada

Nagrado Prešernovega sklada prejmejo ustvarjalci za pomembne umetniške dosežke, ki so bili javnosti predstavljeni v zadnjih treh letih pred podelitvijo in pomenijo obogatitev slovenske kulturne zakladnice. Prejemniki šestih nagrad Prešernovega sklada so pesnica Miljána Cunta za pesniško zbirko Nekajkrat smo zašli, zdaj se vračamo, dramska igralka Jana Zupančič za vloge v zadnjih treh gledaliških sezonah, mezzosopranistka Nuška Drašček za delovanje na glasbenem področju v zadnjih treh letih, stripar Ciril Horjak za ustvarjalno delovanje na področju stripa v zadnjih treh letih, scenaristka in režiserka Sara Kern za režijo igranega celovečernega filma Moja Vesna in grafični oblikovalec Tomato Košir za dela na področju grafičnega oblikovanja v zadnjih treh letih.

Brali bodo Prešernovo poezijo

Nagrade bo izročil  Jožef Muhovič, predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada, ki bo tudi slavnostni govornik. V prvem delu bodo gledalci poslušali izbor Prešernovih poezij v izvedbi predstavnikov različnih generacij in poklicev, od študentke in redovnice do upokojenca. “Prešeren je bil pesnik. Gnan od ustvarjalne nuje ni pesnil zgolj zato, da bi dvesto let kasneje o njegovih verzih pisali doktorske disertacije in bi jih recitirali profesionalni dramski umetniki, ampak da bi šle med ljudi. Da bi jih brali in vzljubili ljudje vseh starosti, stanov in usmeritev,” je koncept prezentacije utemeljil njen avtor Gregor Čušin.

Pokazali bodo baletno predstavo Povodni mož v koreografiji Edwarda Cluga

Sledila bo baletna predstava Povodni mož po konceptu in v koreografiji Edwarda Cluga, ki se opira na slovenske mitološke začetke in bogato pesniško zapuščino Franceta Prešerna, s katerim je slovenska književnost dosegla enega izmed vrhuncev v evropski literarni in kulturni zgodovini. Plesna uprizoritev tako v dialogu s preteklostjo nagovarja in vabi sodobnega človeka, da bi se zazrl v gladino naše prihodnosti, v kateri se zrcalijo podobe upanja in svetlejšega jutri. Prešernov Povodni mož je tako nekakšen časovno-prostorski portal našega skupnega popotovanja, skozi katerega bodo fantje in dekleta nežno zaplesali med kiticami pesnika, katerega poetični navdih še danes preveva globine naše zavesti in kolektivnega spomina. Sytzeju Janu Luskeju v vlogi Povodnega moža in Monji Obrul v vlogi Urške se bodo na odru pridružili plesalke in plesalci Baletnega ansambla SNG Maribor. Glasbeniki, med njimi pianist Bojan Gorišek, bodo izvajali izvirno glasbo Milka Lazarja. Avtor videoprojekcij je Rok Predin, izvirna scenografija je delo Marka Japlja, za proslavo jo je adaptiral Matic Kašnik, kostumografijo je zasnoval Leo Kulaš, oblikovanje svetlobe je delo Tomaža Premzla.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.