16:52, pet, 26. Apr

Zunanji svetovalci tudi na projektu OFEM





Olimpijski festival evropske mladine 2023 (OFEM 2023) je tik pred vrati. Festival, ki ga letos gosti Maribor, se bo začel 23. julija, do otvoritve je manj kot 100 dni. Po naših informacijah na projektu delata tudi dva zunanja svetovalca – Andreja Leskovšek McQuarrie in Edvard Kolar.

Glede na to, da je organizacija OFEM-a povezana s stroški, smo se obrnili na Natašo Ritonija, direktorico Olimpijskega festivala evropske mladine. Za lokalec.si nam je pojasnila: “EYOF 2023 je doslej daleč največji večpanožni športni dogodek v Sloveniji: 48 držav, 11 športov, 13 prizorišč, 123 tekmovanj. Tak dogodek zahteva povsem drugačno, specifično načrtovanje in operativo kot organizacija posameznih tekmovanj, zato večina organizatorjev takšnih dogodkov vključuje ljudi s specifičnimi izkušnjami in znanji – eksperte, ki pomagajo pri načrtovanju, optimizaciji na posameznih področjih organizacije, ali pa celostno.”

Bila naj bi nepogrešljiva člana ekipe

“Za Olimpijske igre, Mladinske olimpijske igre, kontinentalne in druge multišportne dogodke organizatorji praviloma pogodbeno vključujejo številne eksperte, ki se večinoma imenujejo ‘consultants’, ker niso zaposleni v organizacijskem odboru in ne delajo polni delovni čas. Za primerjavo pri EYOF 2019 je bilo vključenih 12 ekspertov (svetovalcev), za precej manjše Igre malih držav Evrope so bili vključeni štirje eksperti ipd. Svetovalca projekta OFEM 2023 sta tako s svojim bogatimi izkušnjami in znanjem nepogrešljiv člen naše ekipe,” je še pojasnila Ritonija.

Andreja Leskovšek McQuarrie in Edvard Kolar sta, kot kaže, kot svetovalca nepogrešljiva. Malce več kot 39 tisoč evrov od maja 2022 pa do danes, je sodeč po podatkih, ki so javno dostopni na Erarju, od Športa Maribor dobil Edvard Kolar. Andreja Leskovšek McQuarrie  je sodelovanje sklenila šele v preteklem mesecu in nakazila še niso vidna.

Kaj točno počneta, smo preverili tudi pri njima.

Andreja Leskovšek McQuarrie je sodelovanje z OFEM sklenila pred kratkim, veseli jo, da na tem področju sodeluje tudi v domovini. Sodi med najuspešnejše Slovenke v mednarodnem poslovnem svetu. Sodeluje z Olimpijskim komitejem Slovenije na mnogih projektih že vrsto let, ima svojo svetovalno agencijo, prek katere posluje z organizatorji olimpijskih iger več kot 20 let: “Moje delo je svetovalka pri “multišportnih” dogodkih, predvsem pri olimpijskih igrah, ampak tudi pri olimpijskih festivalih evropske mladine (OFEM) in igrah malih evropskih držav (The Games of the Small States of Europe). Sodelujem na različnih nivojih pri organizaciji ter športnih dogodkov.”

Ena največjih strokovnjakinj 

“V te dogodke sem vključena po celem svetu, to počnem že okoli 25 let. Ta OFEM pa je največji večpanožni športni dogodek, ki je do zdaj organiziran v Sloveniji. In z veseljem sem vključena. Moje delo je operativno, načrtovanje in integracija, optimizacija procesov. Večpanožni športni dogodek je nekaj drugega kot eno samo športno tekmovanje. Tako velikega dogodka v Sloveniji nismo imeli še nikoli, kar se tiče različnih športnih prizorišč in sodelujočih držav. Moj največji doprinos je v tem, da kliente poznam, tako da lahko zadeve optimiziram, kot je le možno. Torej, da se ne dela več, kot je treba, čisto konkretno – vem, kako je po svetu, ne morejo nekaj zahtevati klienti, če pa tega niti na olimpijadi nimajo,” je za naš medij še povedala Andreja Leskovšek McQuarrie.

Edvard Kolar je, ko smo ga povprašali o nakazilih na njegov račun s strani Športa Maribor, odgovoril: “Jaz sem z Mestno občino Maribor oz. Športom Maribor podpisal pogodbo lansko leto 1. 1. za opravljanje storitev svetovanj. Konkretneje strateškega svetovanja, obvladovanja tveganj, načrtovanja dogodka in spremljanje izvajanja načrta, v skladu s to pogodbo sem tudi mesečno izdajal račune. To je razlog, zakaj so meni vsak mesec nakazali sredstva na moj s.p.”

V svetu športa velja za strokovnjaka

Torej govorimo o OFEM-u, smo ga vprašali. “Ja, gre za celovito načrtovanje dogodka. V pogodbi mi vse piše, kaj je moje delo, in ne vidim problema. Imam pogodbo, registrirano dejavnost, izdajam račune in opravljam svojo storitev. Sam tudi sodelujem na vseh kolegijih direktorjev, sem namreč del tega, opravljam tudi različne stvari, povezane z načrtovanim pridobivanjem javnih financ. Ne nazadnje pa sem redni profesor, na treh fakultetah predavam predmet oz. sem ga razvil in ga predavam že več kot 10 let – menedžment športnih prireditev.”

Edvard Kolar sicer velja za pomembno ime v športnih vodah. Malo je najvidnejših funkcij v slovenskem športu, ki jih ni vodil, nazadnje je bil na čelu Športne loterije, pred tem pa v OKS. Kolar je vodil pred leti vodil tudi direktorat za šport na pristojnem ministrstvu. Še pred prihodom na ministrstvo pa je bil direktor Gimnastične zveze Slovenije. V svetu športa je zapisan kot izjemen strokovnjak ter trener večkratnega svetovnega in evropskega prvaka na bradlji Mitje Petkovška. Lani decembra pa je bil izvoljen za podpredsednika  Evropske gimnastične zveze.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.