07:44, pet, 17. Maj

Župani Spodnjega Podravja zahtevajo gradnjo urgentnega centra





Župani občin Spodnjega Podravja so na 8. kolegiju od države zahtevali takojšnji začetek gradnje urgentnega centra v ptujski bolnišnici. Opozorili so, da finančne težave bolnišnice iz preteklih let ne smejo biti argument za odstopanje od zastavljenega projekta, temveč kvečjemu poziv ustanovitelju za dokončno rešitev težav.

Župani so na kolegiju ob tem sprejeli tudi sklep, da se ne strinjajo z iskanjem možnosti za reševanje obravnave urgentnih pacientov v regiji, ki bi na kakršenkoli način odstopale od postavljene in že uveljavljene mreže urgentnih centrov v Sloveniji. Prav tako ne bodo podprli možnosti, ki bi odstopala ob strokovne in metodološke obravnave pacientov Spodnjega Podravja.

ptujska-bolnisnica
Splošna bolnišnica Dr. Jožeta Potrča Ptuj

Ptujski župan Miran Senčar je izpostavil, da je že zahteval nov sestanek z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc, a ta zadnje naj ne bi imela časa še vsaj dva tedna. Ker postaja jasno, da z začetkom gradnje vsaj še letos ne bo nič, bodo ministrstvo za zdravje in državo pozvali, naj 1,9 milijona evrov za projekt iz letošnjega proračuna prenesejo v proračun za prihodnje leto.

Pogoj za gradnjo je sofinanciranje regije

Zdravstveno ministrstvo je kot pogoj za začetek gradnje zahtevalo zaprtje finančne konstrukcije, to pa od bolnišnice in regije terja prispevek okoli 600.000 evrov. Že tako likvidnostno slaba bolnišnica teh sredstev nima na voljo, zato so poskušali z idejo, da bi pri projektu pomagal Dom upokojencev Ptuj, ki bi od bolnišnice odkupil zemljišče v le nekaj višji vrednosti.

Bolnišnica, ki jo vodi Andrej Levanič, naj bi medtem prejela informacije od direktorja direktorata za zdravstveno ekonomiko Tomaža Glažarja, da finančno ministrstvo ne podpira takšne rešitve. Vendar tega na ministrstvu za finance pretekli teden za STA niso potrdili. Na zdravstvenem ministrstvu so pojasnili, da direktorjevi ideji niso nasprotovali, niso pa mogli dati mnenja v imenu ministrstva za finance, saj da ga glede te rešitve sploh niso pridobili.

Direktor ptujske bolnišnice, Andrej Levanič
Direktor ptujske bolnišnice, Andrej Levanič

“Nismo drugorazredni državljani”

Župani občin na ptujskem območju so na kolegiju v en glas poudarili, da ne bodo dovolili, da bi še v enem primeru več postali drugorazredni državljani. Župan Kidričevega Anton Leskovar je med drugim pozval celo k protestnemu shodu vseh županov regije v Ljubljani. “Ne moremo pristati, da urgentnega centra na Ptuju ne bi imeli. Podravje je že sicer manj razvito kot drugi deli Slovenije, zdaj pa je še izpadel iz mreže urgentnih centrov. Očitno si ves čas izmišljujejo neke nove pogoje, zakaj ga ne bi gradili. V Ljubljani ni nikoli problem pri nobenem projektu,” je bil oster Leskovar.

Tudi žetalski župan Anton Butolen zahteva enaka merila za vse državljane. Kljub dejstvu, da ptujska bolnišnica zaradi starih grehov posluje negativno, kar naj bi bil eden od kriterijev, zaradi katerih do gradnje še ni prišlo, meni, “da tega kriterija pri ostalih urgentnih centrih po državi niso upoštevali, čeprav so bile vse bolnišnice v rdečih številkah“.

V finančnih težavah tudi ptujska gimnazija

Župani so se sicer na kolegiju, podobno kot prejšnji teden že ptujski mestni svet, seznanili tudi s finančnimi težavami Gimnazije Ptuj. Kot pravijo, je njen ustanovitelj država, zato bodo na šolsko ministrstvo naslovili zahtevo, da reši negotove razmere, do katerih je prišlo zaradi zmanjšanega vpisa dijakov.

gimnazija-ptuj
Gimnazija Ptuj

Od države bodo župani zahtevali tudi pogajalski sestanek s pristojnimi ministrstvi glede projekta celovite oskrbe Podravja s pitno vodo ter ureditev ravnanja z odpadnimi vodami. Gre za velik projekt celotne podravske regije, ki ga država načeloma podpira, a ga, kot so povedali na junijskem delovnem sestanku, zaradi pomanjkanja denarja ne more vključiti v dogovor za razvoj regij. Župani regije temu nasprotujejo in zahtevajo nadaljnja pogajanja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.