14:18, ned, 28. Apr

Županja kaznuje nadzornike, ki so razkrili nepravilnosti, sebi pa dviga plačo





Pred dnevi smo poročali o tem, da je županja Občine Ruše Urška Repolusk po ovinkih prišla do lastništva občinskega neprofitnega stanovanja.

Dejstvo je, da županja ni želela poročila nadzornikov dati na občinski svet. Hkrati pa tudi blokira izplačilo honorarja za delo, preprečila pa je tudi javno objavo poročila, navaja Necenzurirano. Bi lahko rekli, da županja kaznuje nadzornike, ki so razkrili nepravilnosti?

Nadzornikom tako blokira izplačilo honorarja, medtem ko je sebi v zadnjih dveh mandatih precej dvignila župansko plačo. Po podatkih portala plač javnega sektorja Urška Repolusk za vodenje občine Ruše prejema mesečno plačo v višini 3.671 evrov bruto, ki si jo je že med prvim mandatom močno povišala – spomnimo kmalu po nastopu županskem funkcije na čelu Ruš, je na postavki “županja” v proračunu precej zvišala sredstva.

V decembru 2018, ko je sredi meseca nastopila s svojim mandatom, je bila plača za župana v Rušah na primer – 2.376 evrov bruto. Že januarja 2019 pa je znesek bil precej višji – 3.326 evrov bruto. V januarju 2020 je sledila manjša povišica – 3.336 evrov bruto. Januarja 2021 pa je na njen račun romalo 3.347 evrov bruto. Junija 2022 je dobila 3.357 evrov bruto, januarja 2023 pa že 3.519 evrov bruto, po podatkih portala plač javnega sektorja.

Nadzorniki lahko zaradi neplačila vložijo tožbeni zahtevek

Nadzorniki so po naših informacijah pridobili mnenje ministrstva. Ministrstvo za javno upravo nadzornikom celo svetuje, da na županjo naslovijo nov zahtevek, ki se bo skliceval na sklenjeno pogodbo in na izpolnjene predhodne obveznosti iz 37. člena statuta: “V primeru, da županja ne bo spoštovala pogodbenih obveznosti, imate možnost vložitve tožbenega zahtevka na izpolnitev obveznosti.”

Hkrati pa ministrstvo navede, da je določba 41. člena Poslovnika Nadzornega odbora Občine Ruše v neskladju z 32. členom Zakona o lokalni samoupravi, zato jo je treba odpraviti: “Zaradi ugotovljene neskladnosti poslovnika z ZLS se po mnenju ministrstva tudi županja, kot je uvodoma pojasnjeno, nanjo nima pravice sklicevati.”

Po naših informacijah se bodo svetniki sestali še ta teden in odločili o naslednjih korakih – in tožba se zdi eden izmed precej možnih scenarijev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.