12:14, čet, 18. Jul

Zveza prijateljev mladine praznuje 65 let

Zveza prijateljev mladine Maribor (ZPM Maribor) je samostojna, prostovoljska, nevladna, neprofitna in humanitarna organizacija, ki deluje od leta 1953 in je članica Zveze prijateljev mladine Slovenije. Otrokom in mladostnikom ponuja ustvarjalne, zabavne in poučne prostočasne dejavnosti med počitnicami in šolskim letom, skrbi za zaščito njihovih pravic ter pomaga družinam v stiski.

Podelitev priznanj
Podelitev priznanj

Na Svetovni dan otroka, 20. novembra so v Narodnem domu obeležili 65 letnico delovanja in podelili priznanja dolgoletnim in zaslužnim sodelavcem in prostovoljcem, ki so in še vedno soustvarjajo zgodbo prijateljev mladine. Svečanost so otvorili z glasbeno predstavo Osnovne šole Gustava Šiliha Maribor, “Dekle, ki je ljubilo zvezdo”, nato pa podelili priznanja za deset, dvajset in trideset let sodelovanja ter štiri posebna priznanja. Posebno priznanje so podelili Organizacijskemu odboru projekta Mladi za napredek Maribora, ki ga je v imenu odbora prevzel predsednik dr. Amand Papotnik, priznanje za mlado prostovoljko je prejela Tadeja Kokol, ki je prostovoljka v Domu ustvarjalnosti mladih in na letovanju na Pohorju, častno priznanje (kipec) za posebne dosežke na področju dela z otroki in mladimi je prejel dr. Kurt Kancler, naziv častnia članica, ki so ga podelili prvič v zgodovini, pa je prejela Majda Struc, predsednica Društva prijateljev mladine Maribor in dolgoletna predsednica Zveze prijateljev mladine Maribor.

Podelitev kipca za posebne dosežke dr. Kurtu Kanclerju
Podelitev kipca za posebne dosežke dr. Kurtu Kanclerju
Naziv častne članice je prejela Majda Struc
Naziv častne članice je prejela Majda Struc

Prvo Društvo prijateljev mladine Maribor je bilo ustanovljeno leta 1951 in je kmalu zatem prevzelo organizacijo novoletnih otroških praznovanj ter obiska Dedka Mraza, hkrati pa začelo izvajati prvo šolo za starše v Mariboru in Sloveniji. Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor je bila ustanovljena leta 1953, torej istega leta kot ZPM Slovenije. Leta 1974 je zveza kupila Dom Miloša Zidanška na Pohorju, kjer še danes organizirajo letovanja za otroke. Kasneje so svoje domovanje dobili v stavbi na Razlagovi ulici, kjer je tudi Dom ustvarjalnosti mladih Maribor. Leta 1986 je na območju takratne občine Maribor delovalo že 36 društev, ki je sodelovalo z Zvezo prijateljev mladine. Dve leti kasneje je bil v Poreču zgrajen Vzgojno-izobraževalni in rekreacijski center v Poreču. Leta 1995 pa je pod okriljem zveze začel delovati tudi telefon za otroke in mladostnike v Mariboru, ki se je nato razvil po vsej Sloveniji.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.