17:17, pon, 29. Apr

ZZZS s 1. oktobrom uvaja obnovljivo naročilnico





Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije z oktobrom uvaja obnovljivo naročilnico. Podobno kot pred leti uveden obnovljiv recept, bo obnovljiva naročilnica za bolnike pomenila, da bodo odslej za naročilnico za medicinsko tehnične pripomočke, na primer merilne lističe za krvni sladkor, morali le enkrat letno k zdravniku in ne več vsake tri mesece.

Na obnovljivo naročilnico bodo družinski zdravniki in specialisti od 1. oktobra dalje lahko predpisali pripomočke pri umetno izpeljanem črevesju in urostomi, razen sistema za irigacijo, pripomočke pri težavah z odvajanjem seča, razen stalnih urinskih katetrov in urinskih vrečk ter plenic, predlog in hlačnih predlog, ki se predpisujejo na mesečno zbirno naročilnico v socialnih zavodih, pripomočke potrošnega značaja za sladkorne bolnike ter obvezilne komprese, ki so namenjene oskrbi urostome, kolonostome ali ileostome, pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Obnovljiva naročilnica bo za tiste bolnike, ki se jim zdravstveno stanje ne spreminja in pripomoček potrebujejo stalno, pomenila tri obiske pri zdravniku letno manj le zaradi “formalnosti”, za zdravnike pa razbremenitev neke administracije, saj jim tudi pisanje naročilnic vzame čas. Kot pravi družinska zdravnica v Zdravstvenem domu Vič v Ljubljani Nena Kopčavar Guček, bo tudi ta novost za družinske zdravnike, ki jih je v Sloveniji tako premalo, pomenila nekaj več časa za bolne in nekaj manj časa za papirologijo.

Postopek predpisovanja medicinsko tehničnih pripomočkov osebam, ki te potrebujejo stalno, bi lahko opravljal tudi kdo drug ustrezno administrativno in strokovno usposobljen, niti ni nujno, da bi to počel zdravnik, ob tem dodaja Kopčavar Gučkova.

Kot pravi, raziskave kažejo, da slovenski družinski zdravniki kar med 25 in 30 odstotkov delovnega časa namenijo zgolj administrativnim opravkom. Zato vsaka novost, ki jih vsaj deloma razbremeni administracije, pomeni več časa za bolne v njihovi čakalnici. V tem trenutku lahko namreč slovenski družinski zdravnik vsakemu svojemu bolniku nameni največ sedem minut časa, izpostavlja Kopčavar Gučkova.

V lanskem letu je bilo na stroške ZZZS izdanih za 54,6 milijona evrov medicinsko-tehničnih pripomočkov. Samo za medicinsko tehnične pripomočke pri zdravljenju sladkorne bolezni je ZZZS plačal 13,6 milijona evrov, je razvidno iz podatkov ZZZS.

Kot sicer pojasnjujejo na ZZZS, bo obnovljiva naročilnica namenjena zavarovanim osebam s stabilnim kroničnim zdravstvenim stanjem, ki so upravičene do medicinskih pripomočkov. Tako kot že velja za obnovljiv recept, bo bolnik z obnovljivo naročilnico to oddal pri dobavitelju medicinsko tehničnih pripomočkov, kjer bo čez leto dvigoval medicinsko tehnične pripomočke.

Na eno obnovljivo naročilnico bo bolnik medicinsko tehnične pripomočke lahko dvignil vsake tri mesece, torej štirikrat v času veljavnosti naročilnice. Drugi, tretji in četrti prevzem medicinskega pripomočka pri dobavitelju se lahko opravi po 90 dneh od predhodnega prevzema oziroma deset dni prej, še pojasnjujejo na ZZZS.

zzzs

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.