17:12, ned, 16. Jun

Flis: Razočarani smo, da volivci niso prepoznali naše vizije mesta

Kandidat Gibanja Svoboda za mariborskega župana Vojko Flis, ki se je včeraj po neuradnih delnih izidih z 20 odstotki glasov uvrstil na tretje mesto, je čestital uvrščenima v drugi krog, Saši Arsenoviču (nestrankarski) in Francu Kanglerju (NLS). “Razočarani smo, da volivci niso prepoznali naše vizije mesta, a volivci imajo vedno prav,” je dejal.

Premoč aktualnega župana Arsenoviča in nekdanjega župana Kanglerja pripisuje njuni dosedanji prisotnosti v mestni politiki. “Oba sta že dlje časa na političnem parketu. Poleg tega je tudi tako, da ima stari župan vedno prednost. Za ostale analize pa bo treba počakati,” je povedal. Arsenoviča je sicer podprlo 36,07 odstotka glasov, Kanglerja pa 26,49 odstotka, je jasno po skoraj vseh preštetih glasovnicah.

V Mariboru je bilo sicer skupno 15 kandidatov za župana, kar pa po Flisovih ocenah ni odločilno vplivalo na izid. “Večino glasov smo pobrali prvi trije kandidati. Drobljenje glasov je čisto majčkena številka. Mislim, da ta razdrobljenost ni vplivala na končni rezultat obeh zmagovalcev,” je ocenil.

Glede vprašanja, ali je njegov pristanek na tretjem mestu, torej pod pragom v drugi krog, njegov osebni poraz ali poraz vladnega Gibanja Svoboda, ki je močno stavilo nanj, se danes ni želel opredeljevati. “Težko je povedati. Treba bo napraviti analize. Res pa je, da je bila predvolilna kampanja kratka. Sicer je bila intenzivna, a nismo imeli veliko časa, da se korenito pripravimo nanjo,” je dejal. Napovedal je, da se zdaj vrača v zdravniške vrste.

Flis je v javnosti znan predvsem kot žilni kirurg in do nedavnega direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Za župansko kandidaturo se je najprej dogovarjal z SD, a je nato sprejel podporo Gibanja Svoboda.

V volilni kampanji je bil zelo kritičen do aktualnega župana Arsenoviča, ki se s podpisi volivcev poteguje za nov mandat. Med drugim mu je očital pretirano zadolževanje občine, pomanjkljivo vodenje investicij in padec razvitosti mesta.

Sam je v primeru izvolitve napovedoval ozelenitev in uravnotežen razvoj vseh delov mesta ter javni servis po meri vseh občank in občanov. Med drugim je obljubil vzpostavitev več urbanih jeder v občini, postavitev pametne vasice za starejše pod Pohorjem in gradnjo zahodne obvoznice.

Gibanju Svoboda, ki tokrat prvič nastopa na lokalnih volitvah, so javnomnenjske raziskave napovedovale zelo visoko podporo na volitvah za mariborski mestni svet. Prehitelo naj bi listo Arsenovič za Maribor in Listo Franca Kanglerja – NLS, ki sta bili v zadnjih štirih letih najmočnejši sili v mariborskem mestnem svetu.

Flis je povedal, da o prihodnjih koalicijah v mariborski lokalni politiki še ne more govoriti, prav tako se ni opredelil glede morebitne podpore kateremu od županskih kandidatov v drugem krogu. “Rezultatov za liste še ni, zato je težko napovedovati. Za drugi krog pa nimam nobenih priporočil,” je dejal.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.