00:03, pet, 21. Jun

Na gradu Hrastovec obnovili stopnice

Grad Hrastovec je z Odlokom o razglasitvi kulturnih spomenikov lokalnega pomena na območju občine Lenart razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Spomenik je v državni lasti, upravlja ga Socialno varstveni zavod Hrastovec.

“V pisnih virih se grad v Hrastovcu prvič omenja leta 1443. Je eden najmogočnejših gradov na Slovenskem, ne samo po dominantni legi, temveč tudi po kvalitetnem oblikovanju. S svojo monumentalnostjo tvori večji kompleks, ki ga na jugu členi starejši del s tremi renesančno oblikovanimi dvonadstropnimi trakti in tremi okroglimi stolpi iz okoli leta 1600, kateri skupaj s severnimi baročnimi trakti in različno razgibanimi strehami sestavljajo prostrano notranje dvorišče, zasajeno z mogočnimi soliternimi drevesi. V gradu je tudi kapela iz leta 1688. Na severni strani, ob vznožju baročnega balustradnega stopnišča, leži manjši formalni parter. Del grajskega kompleksa je tudi sistem ribnikov,” so zapisali v sporočilu za javnost v Kreativna Pika d.o.o..

Zunanje baročno stopnišče ob severnem traktu je datirano v drugo tretjino 18. stoletja in predstavlja edinstven primer baročne arhitekture stopnišč na naših tleh. Celotno stopnišče z balustradno ograjo, centralnim portalom in dvema vazama je izdelano iz peščenca. Gre za uporabo avtohtonega kamna, ki pa zaradi vpliva atmosferilij razpada in se kruši. Zadnja sanacija stopnišča je bila domnevno izvedena po 2. svetovni vojni, pri kateri je bil zamenjan velik del elementov. Ob natančnem pregledu so ugotovili, da gre v veliki meri za neustrezne replike elementov, izdelanih v armiranem betonu.

“Nekompatibilnost originalnega poroznega in sekundarnega nepozornega materiala je na originalu povzročila pospešeno razpadanje. Poleg vgrajenih neustreznih materialov je bil razlog za zatečeno stanje tudi dolgotrajno ne vzdrževanje. Stopnišče je bilo v izredno slabem stanju in je bilo potrebno takojšnje sanacije. Z obnovo stopnišča, so gradu vrnili njegov primarni baročni izgled in omogočili začetek revitalizacije severnega dela vrta s teraso, viteške dvorane in križnega hodnika. Zaradi izredne kvalitete v merilu slovenskega prostora smo stopnišče obnovili v skladu z najvišjimi restavratorsko – konservatorskimi standardi. S to obnovo je omogočena uporaba gradu Hrastovec tudi v turistične in protokolarne namene,” zapišejo na Kreativni Piki v nadaljevanju.

Obnovitvena dela je izvedlo podjetje GNOM d.o.o. iz Šentvida pri Stični, vrednost obnovitvenih del pa je znašala 250.000 evrov, od tega 100.000 evrov zagotovilo Ministrstvo za kulturo, ostala sredstva je zagotovil SVZ Hrastovec. V SVZ Hrastovec si želijo obnoviti še pročelje (fasado) za obnovo katere bi potrebovali še 120.000 evrov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.