16:32, ned, 23. Jun

Odziv UKC Maribor na prekinitev sodelovanja: “Napočil je čas, da se stanje v UKC Maribor na področju študentskega dela povrne na točko pred epidemijo”

V UKC Maribor naj bi se odločili prekiniti sodelovanje z mnogimi študenti. Najbolj bi naj bili na udaru študenti zdravstvenih smeri, ki v UKC Maribor opravljajo študentsko delo.

Na to so se odzvali tudi v UKC Maribor, kjer so zapisali: “Vsled navedenemu želimo v UKC Maribor poudariti predvsem na ne dovolj opredeljeno razliko med študentskim delom in izobraževanjem študentov v prispevkih medijev. Naša ustanova tako nikakor ne prekinja sodelovanja z Medicinsko fakulteto, Fakulteto za zdravstvene vede in visokošolskim zavodom Alma Mater Europaea. UKC Maribor je in ostaja učni zavod, izobraževanje študentov (opravljanje kliničnih vaj ipd.) poteka še naprej, nemoteno in po zastavljenih urnikih.”

“Napočil čas, da se stanje v UKC Maribor na področju študentskega dela povrne na točko pred epidemijo.”

V nadaljevanju pojasnijo, da so določene omejitve sprejeli na področju študentskega dela (delo preko napotnice oziroma študentskega servisa). “V času epidemije covida-19 smo za pomoč zaprosili tako študente zdravstvene nege kakor študente medicine, ki so se množično odzvali. Za to smo jim hvaležni tako mi, zaposleni in celotna ustanova, kot seveda tudi pacienti. Z njihovo pomočjo je delo v kriznih razmerah potekalo lažje. Sedaj, ko se razmere na področju covida-19 umirjajo, pa je napočil čas, da se stanje v UKC Maribor na področju študentskega dela povrne na točko pred epidemijo.”

Študentsko delo bodo v bodoče racionalizirali, kar pa ne pomeni, da ga ukinjajo, poudarijo. “Študentsko delo v UKC Maribor še vedno obstaja in naša ustanova bo vedno odprta za vse kadre, ki jih v določenem trenutku potrebujemo. Zavedamo se, da je pomoč študentov dobrodošla in na posameznih segmentih nujno potrebna. Posledično na ta način tudi pridobivamo potencialni kader za kasnejšo zaposlitev z že pridobljenimi izkušnjami in poznavanjem naše ustanove. Tako študentom medicinskih strok proaktivno ponujamo možnost zaposlitve v UKC Maribor, kateri pa se kljub temu nemalokdaj raje odločajo za podaljševanje absolventskega staleža.”

V mesecu marcu 2023 je bilo v UKC Maribor preko študentskega servisa aktivnih 38 študentov medicine ter 11 ostalih študentov v upravno-tehničnih službah. Na področju zdravstvene nege pa je delo preko študentske napotnice opravljalo 75 študentov.

“Istočasno bi želeli zanikati neosnovane govorice in očitke o nepravilnostih pri lažnemu beleženju odsotnosti študentov pri študentskem delu. Prav tako zapise o številnih primerih kraj, predoziranjih in drugih neutemeljenih navedbah. Pojavili so se osamljeni, posamični primeri, pri katerih smo nemudoma prekinili delovno razmerje in prepovedali sodelovanje z UKC Maribor ter zadevo predali odgovornim osebam. Vključevanje študentov MF je strogo nadzorovano,” zaključijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.