15:07, pet, 31. Mar

Tradicionalni nočni Kurentov skok na Ptuju

Pustni čas se na Ptujskem že dobri dve desetletji tradicionalno začenja z nočnim kurentovim skokom na svečnico, 2. februarja, ko se kurenti zberejo ob ognju na domačiji 2. princa karnevala Matevža Zokija v Budini. To je uvod v prireditve ob letošnjem že 63. Kurentovanju, ki bo v najstarejšem slovenskem mestu uradno potekalo od 11. do 21. februarja.

Čeprav lani organiziranega kurentovega skoka, ki bi potekal že 20., zaradi epidemije covida-19 ni bilo, so kurenti v Budini in po drugih vaseh Spodnjega Podravja ob polnoči obdržali tradicijo in v manjših skupinah prvič v tokratnem pustnem času nadeli oprave in napovedali začetek pustnih opravil. Letos se znova obeta množični uvodni zbor kurentov.

Na ta dan si namreč kurenti po tradiciji prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju, s tem pa začnejo svoje poslanstvo odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino. Gre za starodavni običaj, po katerem si kurentijo lahko nadenejo šele na svečnico.

Dogodek na Budini poleg obiskovalcev ne glede na mrzlo noč že po tradiciji privabi več sto kurentov, ki tako na svoj način uradno odprejo pestro pustno ptujsko dogajanje. Tam dočakajo polnoč, ko skoči prvi kurent in glasno zazvoni, potem pa mu sledijo vsi ostali. Šele po tem dnevu lahko začnejo obhode, ki so zadnjih šest let vpisani v Unescov seznam nestvarne kulturne dediščine.

Letošnje 63. Kurentovanje bo po dveh letih virtualnih dogajanj znova potekal v vsem svojem obsegu, že v petek bodo med drugim na Ptuju odprli visokotehnološko zasnovano Kurentovo hišo, s katero bo upravljala Zveza društev kurentov, slednja pa bo dopoldne skupaj s Ptujsko kletjo predstavila nov že sedmi letnik vina Mistik.

Glavnina dogajanja bo potekala med 11. in 21. marcem, festival pa se bo začel s sobotno etno povorko, na kateri bo ptujska županja Nuška Gajšek v skladu s tradicijo za čas pustnih dogajanj oblat predala 18. karnevalskemu princu Hinku Šoštariču iz Sodincev oziroma vitezu Hinku Sodinskemu plemenitemu Gallu. Več o dogajanju TUKAJ.

Na pustno nedeljo, 19. februarja, bo Ptuj v sklopu Karnevalfesta upravičil sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji, na kateri bo nastopilo okoli 2500 pustnih mask iz Slovenije in tujine.

Na vseh prireditvah javnega pomena organizatorji pričakujejo približno 4000 udeležencev iz desetih držav, kar Kurentovanje uvršča med največje prikaze pustne dediščine v Sloveniji in Evropi. Letošnje Kurentovanje se bo tradicionalno zaključilo s pokopom pusta na pustni torek.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *