18:38, čet, 2. Maj

Akcija “Dojiva se”





V več kot 150 državah sveta med 1. in 8. avgustom obeležujemo svetovni teden dojenja kot del aktivnosti Svetovne zveze za podporo dojenju WABA, katerih namen je usmeriti pozornost družbe k osveščanju o pomenu dojenja. Vseslovenska akcija bo potekala danes pod geslom Dojiva se. Kjerkoli in kadarkoli.

Podporna skupina Dojiva.se danes ob 10. uri vabi doječe mamice, da se pridružijo krogu doječih mamic v vrsti slovenskih mest. Z akcijo želijo širiti javno zavedanje o pomenu dojenja za zdrav razvoj otroka, predvsem pa nagovoriti še vedno prisoten predsodek o dojenju na javnih mestih, so pojasnili v napovedi dogodka.

Kot izpostavljajo, izkušnje kažejo, da dojenje še vedno spremljajo neodobravajoči pogledi, četudi gre za najbolj naraven način prehrane dojenčkov. “Otrok ima do dojenja pravico, ne glede na čas in prostor, v katerem se z mamo nahaja,” poudarjajo.

Akcija bo potekala v Mariboru (Slomškov trg), Ljubljani (Čolnarna Tivoli), Slovenski Bistrici (Grajski park), Celju (Celjski park), Kranju (igrišče Gibi Gib), Kamniku (Glavni trg), Logatcu (Grajski park), Izoli (Izola Park), Novi Gorici, Logatcu (Grajski park), Slovenj Gradcu (Park pri gimnaziji) in na Ptuju (Mestni park).

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Unicef in zdravstvena stroka priporočajo izključno dojenje otrok v prvih šestih mesecih, čemur sledi pravočasno, primerno in varno dopolnilno hranjenje, ob nadaljevanju dojenja dveh let ali dalj, poudarjajo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Geslo letošnjega svetovnega tedna je Dojenje, zmaga za vse življenje, navajajo v UKC Ljubljana. Ob tem poudarjajo, da je materino mleko za otroka najboljša možna hrana. Za zdravje, rast in razvoj otroka namreč zagotavlja idealno ravnovesje hranilnih in obrambnih snovi.

V UKC Ljubljana sicer aktivnosti v podporo dojenju načrtujejo v prvem tednu v oktobru, ko svetovni teden dojenja obeležujejo tudi po drugih državah. Kot pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, namreč omenjeni teden nekatere države zaradi počitnic obeležujejo v jeseni.

“Naš cilj je, da čim večje število mater doji svoje otroke in da v vsakem trenutku vedo, kje lahko najdejo ustrezno strokovno pomoč. Pomembna naloga je tudi širjenje znanja o dojenju med sodelavci in splošno javnostjo,” dodajajo v UKC Ljubljana.

dojenje

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.