23:25, tor, 7. Maj

Ali veste, do kdaj lahko še izrečemo ali napišemo novoletno voščilo?





Mnenja o tem, do kdaj je še primerno zaželeti nekomu srečno novo leto, ob tem tudi dobro zdravje, veselje in še kaj, so precej različna.

Voščilo “srečno novo leto” in vsa podobna, ki spadajo med novoletne želje nekomu, s katerim smo se srečali ali ga poklicali ali mu pišemo, največrat izrečemo nekaj dni pred 1. januarjem in nekaj dni po vstopu v novo leto. Že pri tem so mnenja deljena, saj so nekateri prepričani, da se pred praznikom, torej pred 1. januarjem, ne sme izreči tega, saj naj bi to prinašalo nesrečo. Če pa pišete voščilo, najsi bo to preko elektronske pošte, klasične pošte ali na letak, spletno stran, voščilnico, je seveda dovoljeno to napisati in objaviti že konec decembra.  Sploh zaradi tega, ker smo decembra, predvsem na koncu meseca, že polni pričakovanj in želja ter praznično razpoloženi.

Do konca prvega tedna januarja povsem običajno

Drug drugemu si ob srečanju največkrat zaželimo srečno novo leto tudi v prvem tednu januarja. Vendar ni točno določenega datuma, do kdaj se lahko vošči, saj so mnenja o tem precej različna in so pogosto odvisna od kulture, tradicije in osebnih prepričanj.

Nekateri pravijo, da je meja sredina januarja

Po bontonu naj bi bilo to v prvem tednu januarja, če vam kdo vošči do sredine januarja, je prav tako sprejemljivo, čeprav že kdo ob tem mršči obrvi, češ da so prazniki že mimo in da voščilo ni več primerno.

Najbolj vztrajni zaželijo vse dobro v novem letu tistim, ki jih srečajo do svečnice, torej 2. februarja

V nekaterih kulturah je popolnoma običajno voščiti vse do “svečnice”, ki je 2. februarja. Ta datum je povezan s krščanskim praznikom. Ne nazadnje tisti, ki se držijo tega pravila, pred svečnico ne pospravijo božičnega drevesa in okraskov ter jim praznične lučke tako svetijo ves januar in še prva dva dneva februarja. Svečnica namreč pomeni Gospodovo darovanje. Obhaja se 2. februarja, 40 dni po božiču. Samo ime svečnica pa izhaja iz tradicionalnega blagoslavljanja sveč po cerkvah. Na ta dan sta sicer Marija in Jožef novorojenega Jezusa odnesla v jeruzalemski tempelj in se Bogu nato obredno zahvalila za sina.

Navsezadnje pa – čemu bi se jezili na nekoga, ki bi nam v naslednjih dneh še voščil in zaželel vse dobro v tem letu. Lahko smo navsezadnje veseli, da ima lepe želje za nas in se mu lahko zahvalimo ter tudi njemu želimo enako.  

Vsak po svoje, saj ni univerzalnega pravila

Kar se tiče novoletnega voščila torej ni čisto jasno, saj nimamo univerzalnega pravila. Vprašanje, ali lahko voščimo še po določenem datumu, je zelo subjektivno in je odvisno od posameznikovih prepričanj. Nekateri so bolj tradicionalni in menijo, da je primerno voščiti le v prvih dneh novega leta, medtem ko drugi tega ne jemljejo tako resno in voščijo vse do sredine januarja ali celo kasneje.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.