14:32, sob, 27. Apr

Anonimno pismo iz mariborskih zaporov: “Nekateri celo plačujejo, da niso tepeni.”





Po tem, ko smo poročali, da je v mariborskem zaporu prišlo do izbruha garij, smo v naše uredništvo ponovno prejeli anonimno pismo, ki razkriva dogajanje in stanje v mariborskem priporu. O nekaterih razmerah smo v preteklosti sicer že poročali.

Če smo v prvem članku zapisali, da se lahko tuširajo le dvakrat tedensko, sedaj v pismu beremo, da naj bile koce neoprane že več mesecev. Tako naj ne bi bilo čudno, da so se ponovno pojavile garje.

Za 1,5 litra Coca cole 4,80 evra

V nadaljevanju se pisec pisma dotakne tudi hrana. Količine naj bi bile bistveno premajhne, velikokrat hladne. “Tisti, ki so tam že nekaj mesecev, so vidno shujšani. Nekateri so shujšali več kot 15 kilogramov. Pripor dobi za slovenskega pripornika 114 evrov na dan, za tujce še več,” zapiše. Dodatno naj bi bila težava cene v tamkajšnji “kantini”, kjer naj bi bili primorani za liter in pol Coca Cole odšteti 4,80 evra, za liter in pol vode pa 2,40 evra.

Pazniki naj bi se na pripornike drli in jih žalili

Dotakne se tudi spremstev na sodišč in odnosa pravosodnih policistov pripornikov. “Dokler niso obsojeni, so nedolžni in pričakujejo spoštljiv odnos do njih. Nezanemarljivo je, da so nekateri povsem nedolžni. Izjeme ne potrjujejo pravila, vedno pa so isti prazniki, ki nimajo priučenih osnovnih manir. Na pripornike se derejo, jih žalijo, grdo govorijo in preklinjajo. Priporniki niso krivi, če je sistem v Sloveniji popolnoma zatajil. Tudi niso krivi za premajhne plače pravosodnih policistov.”

Med priporniki naj bi bilo vse več nasilja. “Prihaja tudi do hujših pretepov, pa o tem ni nič za slišati v javnosti. Seveda ne, ker je vse zamolčano. Absurdno pa je, da to celo tolerirajo in vzpodbujajo nekateri pazniki. Prihaja tudi do groženj po življenju. Nekateri celo plačujejo, da niso tepeni.”

“Posebej pa velja izpostaviti, da je prišlo pred kratkim do smrti zaradi malomarnosti vodstva. Pripornik je bil kronični bolnik in je pred prihodom v pripor zunaj redno jemal zdravila. Pripor pa mu tega ni omogočil in je tako prišlo do smrti, zaradi katere nihče ne bo odgovarjal in je bila navzven zamolčana,” zapišejo v anonimnem pismu.

Obrnili smo se na upravo za izvrševanje kazenskih sankcij in jih zaprosili za odziv na očitke, zapisane v anonimnem pismu. Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Danes ob 13. uri, bodo podali izjavo za javnost, vezano na pojav okužb s prenosljivo boleznijo v Zavodu za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Maribor in glede splošnih razmer v zavodu.

Morda vas zanima tudi: Kadrovski primanjkljaj pravosodnih policistov: “Zaradi pomanjkanja kadra ne uspemo realizirati vseh zakonsko določenih nalog”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.