01:12, sre, 24. Jul

Avstrijci s slovenskimi delavci zadovoljni

V Mariboru danes poteka drugi regijski karierni sejem, ki ga v sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico in območno službo zavoda za zaposlovanje pripravlja podjetje Moje delo.

S svojimi kariernimi priložnostmi se predstavlja 30 delodajalcev, od tega deset avstrijskih, ki so v Sloveniji zadovoljni z izkušeno, delovno in predano delovno silo.

Slika je simbolična.
Slika je simbolična.

Po besedah predstavnice zaposlitvene agencije Advantage Austria v Sloveniji Eve Pfurtscheller so avstrijski delodajalci s slovenskimi delavci večinoma zelo zadovoljni, saj so ti dobro izobraženi, predvsem pa je zlasti v mlajši generaciji velika prednost tudi znanje tujih jezikov in pripravljenost na nove izzive izven svoje države.

Slovenija tudi dobra odskočna točka za druge trge

“Pomemben razlog za iskanje slovenskih delavcev je tudi bližina meje, predvsem na območju Maribora. Avstrijci in Slovenci smo si blizu tudi po mentaliteti, naša podjetja pa želijo delati z zaupanja vrednimi in zanesljivimi ljudmi, kakršne v Sloveniji zagotovo lahko najdejo,” je dejala Pfurtschellerjeva in dodala, da je Slovenija za avstrijska podjetja tudi dobra odskočna točka za trge jugovzhodne Evrope.

Direktorica mariborskega zavoda za zaposlovanje Mateja Kreže je povedala, da se za delo v tujini največkrat zanimajo mladi, zadnje čase pa vse bolj tudi dolgotrajno brezposelni starejši in nižje izobraženi, ki doma ne najdejo priložnosti. Zlasti pri slednjih še vedno prihaja do jezikovnih ovir, zato zavod financira tudi učenje tujih jezikov.

Kot je še dodala, v Avstriji po zadnjih podatkih dela med 16.000 in 17.000 Slovencev, od tega skoraj 14.000 na obmejnem območju, med katerimi je skoraj 10.000 dnevnih migrantov. Tudi večino ljudi, ki trenutno prihajajo k njim, zanimajo predvsem dnevne migracije.

Višje plače, a tudi stroški

V Sloveniji še vedno obstaja zmotno prepričanje, da se da takoj s pridobitvijo službe v Avstriji zelo dobro zaslužiti, tudi do 2.000 evrov neto, kar pa po besedah predstavnika Advantage Austria Aleša Kegla ne ustreza resnici. Neto plače so sicer morda res pri večini zaposlitev za 100 ali 200 evrov višje, pri čemer so določeni stroški v tej državi višji, prav tako so drugačne obdavčitve, delodajalci pa ne poravnavajo stroškov za pot na delo in malico.

“Tudi v Avstriji je povpraševanje po nekaterih profilih enako kot v Sloveniji. Veliko je priložnosti za inženirje, strojnike, mehatronike, elektrotehnike,” je dejal Kegl in dodal, da je uspeh odvisen predvsem od ambicioznosti posameznika. V Sloveniji je po njegovih besedah okoli 750 avstrijskih podružnic, ki so nad delovno silo in njeno motiviranostjo navdušeni.

Premalo odločanja za deficitarne poklice

Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik je povedala, da podjetja povsod iščejo predvsem kadre, ki imajo dovolj teoretičnega, predvsem pa praktičnega znanja. Tukaj je bila kritična do šolskega sistema, ki ne dohaja potreb gospodarstva.

Ob tem je opozorila, da se v Sloveniji mladi premalo odločajo za poklice, ki so deficitarni, kar pa se dogaja tudi v Avstriji ali Nemčiji. V Sloveniji se je tako lani v šole vpisalo le 21 metalurgov, osem kleparjev krovcev in le dva za poklic izdelovalca kovinskih konstrukcij, kar kaže na velik primanjkljaj in težave v nekaterih branžah.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.