01:44, pet, 10. Maj

Balet SNG Maribor na 67. Dubrovniškem poletnem festivalu





Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor letos že četrtič zapored nastopa na Dubrovniškem poletnem festivalu, kjer bo danes 15., v soboto 16. in nedeljo 17. julija na otočku Lokrum izvedel novo kreacijo Edwarda ClugaFavn” na glasbeno impresijo Clauda DebussyjaPreludij k favnovemu popoldnevu” in balet “Carmen” v koreografiji Valentine Turcu na glasbo Rodiona Ščedrina. Dubrovniškemu simfoničnemu orkestru bo dirigiral umetniški direktor mariborske Opere, Simon Krečič.

Prélude à l’après-midi d’un faune” prav gotovo spada med Debussyjeve zanimivejše glasbenopoetične »izlete« na mejnike tonalne glasbene govorice. Navdih za simfonično pesnitev za orkester je skladatelj našel v pesmi Favnovo popoldne enega prvih francoskih simbolističnih in modernističnih pesnikov Stéphana Mallarméja.

Carmen, Foto: Tiberiu Marta, Vir: SNG Maribor
Carmen, Foto: Tiberiu Marta, Vir: SNG Maribor

»Glasba iz tega preludija je kot nekakšno sosledje prizorov, skozi katere prehajajo favnova poželenja in sanjarije v popoldanski vročici. Favn, naveličan preganjanja plašnih in pobeglih nimf in najad, naposled podleže opojnemu spancu, v katerem lahko končno uresniči svoje sanje posedovanja znotraj vsemogočne Narave,« je skladatelj opisal povezavo z omenjeno Mallarméjevo pesmijo.

O svoji novi koreografski kreaciji z naslovom “Favn ” je umetniški direktor mariborskega Baleta Edward Clug povedal: »Moja koreografija jasno prikliče namere tako Debussyja kot Nižinskega in se konkretizira v lovu moškega ‘lovca’ in njegovem fantaziranju o ženskem ‘plenu’. Ko jo ujame, jo položi na svojo kamnito posteljo, ki je še vedno topla od žarkov pozno popoldanskega sonca.«

Plešeta Gaj Žmavc in Tetiana Svetlična. Kostumografija je delo Lea Kulaša, scenografija Edward Clug, oblikovanje luči Tomaž Premzl.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.