11:36, pon, 29. Apr

Čebelarji zaradi pozebe pričakujejo celo tretjino manj medu





Nedavna pozeba je med drugim močno prizadela akacijo, na kateri po besedah predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča letos paše za čebele ne bo. Ker je tretjina slovenskega medu akacijevega, čebelarji tako pričakujejo za tretjino manj pridelka. Na KGZS bodo podatke o škodi zaradi pozebe predvidoma zbrali do srede.

Čebele

 

Hladno vreme negativno vpliva tudi na čebele, čebelarje zato pozivajo naj zanje ustrezno poskrbijo.“Čebele v hladnih razmerah veliko porabijo zase in lahko ostanejo tudi brez hrane. Čebelar mora biti pozoren, da ne bo na koncu poleg paše izgubil tudi čebele,” je izpostavil Noč. Pozorni pa moramo biti tudi na akacijo, ki ji bo sedaj še dodatno škodovalo hladno vreme ko je v v času njenega cvetenja, zato škodo pričakujejo tudi tam, kjer pozeba ni bila usodna.

Nastala škoda po pozebi je kar 44 milijonov evrov, kar pomeni da bi lahko bila celo večja kot lani ,zaradi česar so nekateri lanskemu znesku le prišteli določen delež. Podatke o škodi še zbirajo zato bo njena točna višina znana šele čez  nekaj mesecev.Aktualne informacije o tokratni pozebi lahko pričakujemo tudi na današnji izredni novinarski konferenci na Gospodarski zbornici Slovenije, na kateri bosta direktor podjetja Evrosad Boštjan Kozole in predsednik Strokovnega sadjarskega društva Slovenije Robert Veberič govorila o katastrofah ki se trenutno dogajajo v sadjarstvu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.