06:24, čet, 2. Maj

Črpali bodo manj nafte, da bi spodbudili rast cen te surovine





Savdska Arabija, ki je z julijem zmanjšala črpanje nafte za milijon 159-litrskih sodov dnevno, je napovedala, da bo s takšno dinamiko nadaljevala tudi avgusta.

Ob tem je sporočila, da se lahko ukrep tudi podaljša, poročajo tiskovne agencije.

Želijo spodbuditi rast cen nafte

Savdska Arabija je po srečanju razširjene skupine proizvajalk nafte Opec+ v začetku junija naznanila, da bo julija zmanjšala črpanje za milijon sodov dnevno, s čimer želi spodbuditi rast cen te surovine. Zmanjšan obseg črpanja se bo nadaljeval avgusta in se “lahko podaljša”, je poročala savdska tiskovna agencija SPA, ki se sklicuje na vir pri ministrstvu za energijo. “Vir je potrdil, da je to dodatno prostovoljno znižanje namenjeno krepitvi prizadevanj držav Opec+ z namenom podpiranja stabilnosti in ravnovesja naftnih trgov,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz SPA. Zaradi te poteze bo dnevno črpanje največje svetovne izvoznice nafte znašalo približno devet milijonov sodov na dan.

Rusija je za avgust napovedala krčenje izvoza nafte za pol milijona sodov dnevno

Podpredsednik ruske vlade, pristojen za energetsko politiko, Aleksander Novak, pa je je medtem sporočil, da bo Rusija avgusta prostovoljno zmanjšala dobavo nafte za 500.000 sodov dnevno. “V okviru prizadevanj za zagotovitev, da bo naftni trg ostal uravnotežen, bo Rusija prostovoljno zmanjšala svojo dobavo nafte v mesecu avgustu za 500.000 sodov na dan, tako da bo za to količino zmanjšala izvoz na svetovne trge,” je po poročanju ruskih tiskovnih agencij dejal Novak.

Članice razširjene skupine proizvajalk nafte Opec+ so po junijskem srečanju na Dunaju sporočile, da želijo prihodnje leto načrpati približno 40 milijonov 159-litrskih sodov na dan.
Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.