09:57, ned, 5. Maj

Danes je mednarodni dan boja proti korupciji





Slovenija je letošnji mednarodni dan boja proti korupciji pričakala na 39. mestu med 175 državami po indeksu zaznave korupcije. Ti podatki so bili objavljeni ravno pred nekaj dnevi in čeprav je Slovenija štiri mesta višje kot lani, Komisija za preprečevanje korupcije poudarja, da še ne vidi napredka pri zaznavi korupcije.

Med 175 državami je Slovenija dosegla oceno 58 (lani 57) v razponu med 0 in 100. Ničla pomeni visoko koruptivnost države, stotica pa “zelo čisto”. Za Transparency International (TI) Slovenia je taka ocena še vedno slaba, saj je napredek minimalen in daje vladi znak, da so potrebni učinkoviti mehanizmi za preprečevanje korupcije in drugih tveganj, zlasti na področju javnih naročil, upravljanja z državnim premoženjem in upravljanja družb v državni lasti.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

TI si že dolgo prizadeva za sprejetje kodeksa etike v DZ, zdaj to predlaga tudi ZaAB, kar v TI pozdravljajo. Vendar pa menijo, da je treba ta predlog uskladiti ter postopek sprejemanja približati javnosti.

Predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu zato priporočajo, da predlaga ustanovitev delovne skupine za pripravo kodeksa etike DZ, v kateri bodo sodelovali predstavniki vseh poslanskih skupin. Ob tem v TI napovedujejo, da bodo spremljali dejavnosti poslancev pri sprejemanju kodeksa etike, spodbujali širok dialog in sproti obveščali javnost.

Ob mednarodnem dnevu boja proti korupciji v Zavarovalnici Triglav opozarjajo, da so sheme lažnega prikazovanja škodnega dogodka najpogostejši poskusi prevar, da bi storilci dobili višjo odškodnino, kot bi jim sicer pripadala. S takimi primeri se po njihovih ugotovitvah ukvarjajo organizirane skupine.

Kot primer so opisali lažjo prometno nesrečo, v kateri so storilci mladeniču obljubili 200 evrov, če bo kot sopotnik udeležen v nesreči, šel na pregled, nato pa še dobil napotnico za fizioterapevta. Ljudi opozarjajo, naj ne nasedajo na nagovarjanje k zavarovalniški goljufiji, ki je kaznivo dejanje, ampak naj o tem obvestijo policijo.

Deveti december je za mednarodni dan boja proti korupciji razglasila Generalna skupščina Združenih narodov.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.