02:46, pet, 3. Maj

Doklova dosegla svoje





Nekdanja direktorica Doma upokojencev Ptuj Kristina Dokl, ki jo je konec leta 2014 zaradi očitanih domnevnih nepravilnosti pri vodenju zavoda razrešila ministrica za delo Anja Kopač Mrak, nato pa je ostala tudi brez zaposlitve, je na višjem delovnem in socialnem sodišču dosegla, da je to razveljavilo sklep o prenehanju pogodbe o zaposlitvi.

Foto: Dom upokojencev Ptuj
Foto: Dom upokojencev Ptuj

Po tistem ko je prvostopenjsko delovno sodišče na Ptuju lani njeno tožbo zavrglo, je Doklova danes povedala, da je uspela s pritožbo na drugi stopnji, zoper katero pritožba ni mogoča. Kot je dejala, sklep sodišča med drugim navaja, da v postopku niso bile dokazane hude kršitve in strokovne napake, ki naj bi jih zagrešila, zato je bila odpoved pogodbe o zaposlitvi nezakonita.

Doklova pa čaka tudi na odločitev sodišča o vrnitvi na svoje delovno mesto, torej na mesto direktorice doma, saj je prepričana, da je tudi njena razrešitev nezakonita. V zvezi s tem je na vrhovno sodišče vložila zahtevo za revizijo sodbe mariborskega upravnega sodišča, saj po njenem mnenju pristojna ministrica ni imela pravne podlage za razrešitev.

Nekdanja dolgoletna direktorica največjega slovenskega doma upokojencev vztraja, da je bila razrešena iz političnih motivov, zato pričakuje vrnitev direktorskega položaja. “Najprej zaradi dejstva, da dosežem pravico, pa tudi zaradi vrnitve na to delovno mesto,” je še dejala.

Njena naslednica na mestu direktorice doma Jožica Šemnički sodbe ni želela podrobneje komentirati, je povedala, da bodo uporabili vsa pravna sredstva za to, da dokažejo zakonitost odpovedi delovnega razmerja ter da se Doklova v zavod ne bo več vrnila. Čeprav pritožba na odločitev drugostopenjskega organa ni mogoča, bodo vložili zahtevo za revizijo postopka na vrhovno sodišče.

Doklovo so z mesta direktorice doma, ki ima poleg domicilnega na Ptuju svoje enote še v Muretincih, Juršincih, Kidričevem, že dve leti pa deluje tudi njihova enota doma v Kopru, razrešili decembra 2014, in sicer zaradi številnih ugotovljenih nepravilnosti v poslovanju zavoda s strani službe za notranjo revizijo pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ob tem je revizija poslovanja pokazala, da je neprofitni zavod v zadnjih letih ustvaril več kot 11 milijonov evrov presežka, kar je za javni sektor precej neobičajno. Med drugim so bili po njihovih ugotovitvah zaposleni ocenjeni na najnižje mogoče količnike, hkrati pa so oskrbnine zaračunavali v najvišji mogoči meri.

Doklova je že ob razrešitvi zatrdila, da nobeden od razlogov v sklepu o razrešitvi ni dovolj tehten za izveden ukrep. Ob tem je dodala, da nobena institucija, ki je izvedla inšpekcijski nadzor, ni predlagala začetka postopka razrešitve.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.