19:58, sre, 15. Maj

Dom Danice Vogrinec Maribor zaključuje več milijonov evrov vreden projekt





Dom Danice Vogrinec Maribor zaključuje več milijonov evrov vreden projekt nadgradnje pralnice in kuhinje, s katerim želijo postaviti temelje za prihodnjo širitev tega največjega doma za starejše v Mariboru. Nova pralnica je že zaključena, a bodo za nekaj mesecev vanjo preselili kuhinjo, da lahko zaključijo dograditev tudi slednje.

Vir: google maps

Zaradi občinskih in državnih ukrepov, povezanih z novim koronavirusom, se bo sicer verjetno nekoliko upočasnilo pridobivanje uporabnega dovoljenja za prostore nove pralnice, drugih težav pa direktor doma Marko Slavič ne pričakuje. Projekt je namreč že v zaključni fazi, je danes povedal za STA.

V domu sicer tako kot v drugih domovih za starejše v Sloveniji trenutno velja prepoved obiskov zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa. Uprava doma zagotavlja, da je za stanovalce dobro poskrbljeno, zato svojcem ni treba biti v skrbeh.

“Skrbimo maksimalno, kolikor je v teh razmerah možno. Stanovalci se lahko razen redkih izjem prosto in normalno družijo po domu, organizirali smo dodatne aktivnosti in se tudi drugače trudimo, da ne čutijo osame,” je povedal direktor Slavič.

Projekt nadgradnje v domu sicer zajema obnovo osrednje pralnice in kuhinje v osrednji enoti v mariborski mestni četrti Pobrežje. “Najsodobnejša, tudi informacijsko izjemno podprta, pralnica je začetek, ki nam bo omogočil vzpostavitev mreže dislociranih enot, ki jo že tako dolgo pričakujemo,” je pojasnil direktor.

V novih prostorih bo pralnica začela delati s polno paro predvidoma jeseni. “V prihodnjih treh mesecih, ko zaključujemo tudi prenovo kuhinje, bomo začasno v ta prostor prestavili delovanje kuhinje. Po dograditvi slednje se bo kuhinja ponovno vrnila nazaj na svoje mesto in predvidevamo, da bomo oktobra ali novembra tehnično sposobni, da z delovanjem te kuhinje in pralnice zadostimo vsem potrebam potencialno novih dislociranih enot,” je pojasnil direktor.

Investicija je ocenjena na 3,9 milijona evrov, od tega naj bi dobrih 2,6 milijona evrov zagotovilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Ostali denar je zagotovil dom iz amortizacijskih sredstev. “S tem namenom smo v zadnjih letih varčevali pri ostalem vzdrževanju doma, a na žalost ni šlo drugače,” je dejal Slavič.

Sodobne tehnične podporne službe kuhinje in pralnice so po njegovih besedah ključne za zagotavljanje stroškovno najbolj optimiranih storitev v manjših enotah. Te načrtujejo v več okoliških občinah. Zaenkrat imajo dislocirano enoto le na Taboru v Mariboru.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.