18:17, sre, 8. Maj

Dravsko-pomurska gazela letos podjetju Orodjarstvo Gorjak





Družba Dnevnik je letos za dravsko-pomursko gazelo razglasila Orodjarstvo Gorjak. To je družinsko podjetje iz Rač, ki je specializirano za izdelavo vseh vrst orodij, zlasti za avtomobilsko industrijo, in je lani postalo neposredni dobavitelj avtomobilskega koncerna BMW.

Foto: Langerholc in arhiv Mestne občine Ptuj
Foto: Langerholc in arhiv Mestne občine Ptuj

Orodjarstvo Gorjak je bilo za regijsko gazelo tokrat nominirano tretjič. Med nominiranimi za zadnjega letošnjega finalista v izboru Slovenska gazela 2016 sta bili še podjetje Lek Veterina iz Lipovcev in podjetje Reseda, so sporočili organizatorji.

Letošnja dravsko-pomurska gazela ima 72 sodelavcev in vsako leto v stroje in razvoj vloži okoli 500.000 evrov. Tržno nišo je našla v izdelavi orodij, težkih do 45 ton, saj se želi izogniti pastem, ki jih prinaša svetovna konkurenca v segmentu majhnih orodij, to je do treh ton. Ob tem optimizira prevoz pošiljk in pretočne čase v proizvodnji ter tudi prehod informacij do kupca.

Orodjarstvo Gorjak polovico izvaža na nemški trg, po desetino v Švico in na Poljsko, posluje tudi z Belgijo in Madžarsko. Ker se razmere v Sloveniji izboljšujejo, bo letos na domačem trgu najverjetneje prodalo okoli 15 odstotkov. Širi se predvsem s priporočili.

Sto najhitreje rastočih podjetij iz te regije je po indeksu rasti prodaje med letoma 2010 in 2015 odprlo 2199 novih delovnih mest, kar pomeni 163-odstotno rast. Prodajo je povečalo za 259 odstotkov in dodano vrednost dvignilo za 234 odstotkov. Imajo pa gazele regije najnižji kazalnik verjetnosti preživetja med vsemi šestimi regijami.

Največ hitrorastočih podjetij s seznama ima sedež v Mariboru, sledijo Ptuj, Lendava, Slovenska Bistrica in Ljutomer. Gazele podravsko-pomurske regije so v 15 letih v svoja podjetja odnesle eno zlato, dve srebrni in eno bronasto gazelo. Kipec zlate gazele je leta 2009 prejel mariborski Lumar IG.

Sklepna prireditev Slovenska gazela 2016 bo 19. oktobra v Ljubljani. Za naziv zlata gazela se bodo potegovale letošnje regijske gazele, in sicer družba RLS merilna tehnika iz Komende, šenčurska družba Nicelabel – Euro Plus, pivški Oro Met, trebanjski Rem, velenjska Plastika Skaza in Orodjarstvo Gorjak.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.