19:24, čet, 2. Maj

EU o (ne)plačevanju davkov





Glede na nedavna razkritja podjetij, ki poslujejo v davčnih oazah, je jasno, da se podjetja lahko (zaradi obstoječe zakonodaje) tudi na legalen način izognejo plačilu davkov. Po mnenju evropskih poslancev bi morali podjetniki, posebej v multinacionalkah, poročati o davčnih obveznostih. Tako, da bi objavili podatke davčnega poslovanja.

davčne blagajne, foto STA

Lani je Evropska komisija predstavila sveženj ukrepov štirih zakonodajnih aktov, katerih cilj je radikalno zmanjšati davčne goljufije, davčne utaje in agresivno davčno načrtovanje ter ustvariti enake pogoje za celotno gospodarstvo EU. Eden izmed bistvenih pogojev za dosego teh ciljev, je povečanje preglednosti pri davčnem poslovanju, posebej v primerih delovanja multinacionalk. Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu razpravljali o spremembah direktive o avtomatski izmenjavi podatkov.

računalnik, interned, delo, foto STA

Poročali bodo le “veliki”
Po predlogu direktive bodo morala multinacionalna podjetja, katerih skupni prihodki znašajo 750 milijonov EUR, predložiti poročilo o njihovih davčnih obveznostih. To v praksi pomeni, da bodo podatke objavljali redki. “V Sloveniji, po doslej znanih podatkih, le osem podjetij” je med drugim poudarila evropska poslanka Romana Tomc. Dodala je še, da davki ne smejo biti tako visoki, da bi odvrnili podjetja od poslovanja: “Odgovornost vsake države je, da vzpostavi takšen sistem, ki bo omogočal podjetjem konkurenčno davčno okolje. Ne glede na vse, pa so davčne utaje nedopustne.” Najbrž bi bilo davčnega izogibanja manj, če bi bili davčni sistemi pregledni in konkurenčni. V tej luči je pričakovati nadaljnje korake pri zagotavljanju pravičnega, preglednega in stimulativnega davčnega okolja v EU.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.