02:31, pet, 10. Maj

FOTO: Fakulteta za gradbeništvo v novih prostorih





S prenovo stavbe na Krekovi ulici je Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru prišla do dodatnih površin. Gre za prenovo klasicistične in ene najbolj impozantnih stavb v Mariboru, nekdanjo avstrijsko – madžarsko banko arhitekta Fritza Friedrigerja.

Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo UM (FGPA UM) je danes slavnostno odprla nove prostore za zagotovitev dodatnih površin za izvedbo programov fakultete. Investicija, ki zajema obnovo objekta na Krekovi ulici 2, se je izvedla za potrebe razvojno raziskovalne dejavnosti FGPA UM in Inštitutov FGPA UM. Na ta način so pridobili skoraj 2,400 m2 izobraževalno-raziskovalne infrastrukture, kar bo zagotovilo ustrezne delovne prostore in omogočilo nemoteno opravljanje znanstveno-raziskovalne in pedagoške dejavnosti fakultete.

FOTO: Virginia Vrecl

V prenovljenem objektu se bo od študijskega leta 2016/17 v celoti izvajal študijski program prve in druge stopnje Arhitekture, ki poteka pod okriljem Oddelka za arhitekturo ter del študijskega programa Oddelka za prometno inženirstvo.

 »Na Univerzi v Mariboru ostajamo zvesti kulturni dediščini in jo uspešno prepletamo s študijskimi procesi in prostori. S prenovo stavbe na Krekovi ulici, ki predstavlja eno od pomembnejših arhitektur svojega časa, nadaljujemo s serijo obnov in novogradenj, ki so že dale velik pečat mestu in regiji. Tako bomo zagotovili dodatne površine za izvedbo programov Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo«, je povedal rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar.

FOTO: Virginia Vrecl
FOTO: Virginia Vrecl

 »Pridobitev dodatnih površin za izvedbo programov naše fakultete bo zagotovilo ustrezne delovne prostore in omogočilo nemoteno opravljanje znanstveno-raziskovalne in pedagoške dejavnosti, prvenstveno Oddelka za arhitekturo, ki ima s tem izpolnjene vse pogoje, da postane vodilni urbanistični in arhitekturni subjekt na področju vzhodne Slovenije, ki bo lahko s svojim kadrom odločilno vplival na trajnostni razvoj celotne regije«, je ob tem povedal dekan Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru Miroslav Premrov.

S prenovo, ki jo je zasnoval Janko Zadravec v sodelovanju z univerzitetnim arhitektom Urošem Lobnikom, so uredili predavalnice, seminarske sobe, kabinete, prostore za znanstveno-raziskovalno delo, risalnice, računalniške učilnice, delavnico in  razstavišče.

FOTO: Virginia Vrecl
FOTO: Virginia Vrecl

Vrednost obnove objekta  znaša nekaj več kot 2,2, milijona evrov. Operacijo je delno financirala Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.