08:31, pet, 3. Maj

FOTO: Gajškova sprejela naj študenta Bruna Mariniča





Minuli ponedeljek je županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, sprejela Bruna Mariniča, ki je bil izbran za naj študenta 2. stopnje študija v študijskem letu 2017/18 v Mestni občini Ptuj na podlagi razpisa za najboljšega študenta 1., 2. in 3. stopnje študija. Za naj študenta 1. in 3. stopnje študija tokrat ni bilo prijav. Naj študent je prejel kristalno medaljo z grbom mesta Ptuj, knjižno nagrado in v skladu s pravilnikom denarno nagrado 600 evrov.

sprejem pri županji na Ptuju (2)Mladi Ptujčan je septembra 2018 magistriral na angleški Univerzi Oxford, smer kemija in tam nadaljuje doktorski študij. Raziskovalno je sodeloval pri projektih uporabe jodovih hipervalentnih spojin v Diels-Alderjevih reakcijah, optično-kemijskih senzorjih za merjenje pH in spojinah, ki so potencialna zdravila za parazitske okužbe. Kot pravi sam, uporabnost razvijanja novih reakcij in spojin je razvidna v naših vsakodnevnih življenjih od zdravil do pralnih praškov, kemija je prisotna povsod. Prejel je številne nagrade s področja organske kemije in kemijske biologije in več medalj z različnih tekmovanj po svetu. Sam pravi, da trenutno še ne razmišlja o tem kje bo delo iskal, zagotovo pa da kje v tujini.

Prosti čas pa posveča poeziji. Del svoje poezije je objavil v reviji Mentor, spletnem portalu založbe LUD literatura in AirBeletrina. Med drugim je sodeloval jtudi na Dnevih vina in poezije na Ptuju. Aktivno je vključen v delovanje »Oxford Slovene Society«. Gre za društvo Slovencev, ki študirajo ali delajo kot raziskovalci v Oxfordu,tam pa je bil tudi predsednik društva. V stiku s Slovenijo in širše ostaja tudi na način, da je aktiven v rubriki Dom in svet, ki jo podpira tudi Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.