17:52, sob, 27. Apr

FOTO in VIDEO: Na Ptuju predstavili vino Mistik, letnik 2023, uradno vino Kurentovanja, letos narejeno iz renskega rizlinga





Na Ptuju so danes predstavili Mistik,  letnik 2023, uradno vino Kurentovanja.

Vino Mistik ostaja mistično vino, ki s svojim koščkom dopolni mozaik Kurentovanja, saj se vsako leto grozdje ročno trga v drugem vinogradu, vsako leto so drugačne tudi sorte. Grozdje ročno trgajo člani Zveze društev kurentov že od leta 2016 dalje, ko je potekala prva kurentova trgatev. Letošnji Mistik je pridelan in negovan po različnih tehnoloških postopkih v vinskem hramu Ptujske kleti in že osmo leto zapored gre za plod sodelovanja Zveze društev kurentov in Ptujske kleti.

“Mistik 2023, pridelan iz sorte renski rizling, bo ponudil edinstveno izkušnjo rastišča Haloz, kjer so že od nekdaj uspevali najboljši renci našega področja. Zadnja trgatev je bila močno pod vplivom celotnega leta, nalivov in nestanovitnega vremena, zato lahko pričakujemo obilo svežih vonjav, ki nas bodo spominjale na jabolka, note citrusov in koščičastega sadja,” je še pojasnil Maksimiljan Kadivec, glavni enolog Ptujske kleti.

Mistik 2023, uradno vino Kurentovanja

Trgatev za novega Mistika je bila opravljena 7. 10. 2023 nedaleč stran od znamenitega gradu Borl, pri vinogradniški družini Kolednik, ki že mnogo let oskrbuje Ptujsko klet s svojim skrbno pridelanim grozdjem.

Mistik 2023. Vir: Javni zavod Ptuj

Mistično vino simbolizira poglobljeno povezanost med ljudmi, skrivnostno izkušnjo ob deljenju trenutkov veselja in skupnosti, je simbol za izražanje različnih čustev, od radosti do melanholije. Kot je življenje nekaj skrivnostnega, globoko duhovnega in polnega različnih izkušenj, tudi Mistik prinaša edinstveno vinsko izkušnjo, ki presega zgolj okus in vonj.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.