02:24, sob, 27. Apr

FOTO in VIDEO: Prvega januarja v Vurberku spet pripravljajo novoletne skoke v Dravo





V Vurberku boste lahko 1. januarja 2023 ob 13. uri skočili v Dravo.

Peto leto po vrsti namreč dupleško društvo Ohranimo naravo čisto organizira tradicionalne novoletne skoke v Dravo, ki vsako leto privabijo tudi množico obiskovalcev. Več o skokih je povedal predsednik društva Borut Ludvik.

Novoletni skok v reko Dravo v Vurberku 2020. Foto: bralka Maša Virant

Namen skokov v Dravo je pripeljati ljudi k Dravi, tako skakalce oziroma plavalce kot seveda obiskovalce, gledalce. In da jih opomnijo, zakaj je za njih Drava pomembna, pravi Borut Ludvik. Lokacija je pravzaprav ista kot prejšnja leta, res pa je, da ni ob glavni cesti in jo lahko kdo tudi zgreši. Da jo bodo tisti, ki je še ne poznajo, lažje našli, Ludvik priporoča uporabo aplikacije, ki bo prebrala QR-kodo do točne lokacije.

Novoletni skok v reko Dravo v Vurberku 2020. Foto: bralka Maša Virant

Ludvik še pravi, da bi radi, da ljudje pridejo prvega januarja, torej prav na novega leta dan, k Dravi, na “obalo”, da se tam poveselijo skupaj z drugimi, ne nazadnje da si tudi voščijo za vstop v novo leto, osvežijo od najdaljše noči, silvestrovanja. Vrsto let pa se že trudijo prepričati ljudi, da ne uporabljajo vozil, zato pozivajo najbližje prebivalce Vurberka, da pridejo kar peš ali pa s kolesom.

Novoletni skok v reko Dravo v Vurberku 2020. Foto: bralka Maša Virant

Prijavnine ni, a prijaviti se je treba tisti dan, ko bodo skoki. Zato priporoča, da pridejo tisti, ki želijo skočiti v reko, da pridejo vsaj pol ure pred začetkom prireditve. Poskrbljeno bo tudi za varnost, saj bodo imeli reševalce, tudi priznanega in reševalni čoln. Letos bodo poleg Duplečanov sodelovali tudi občani sosednje občine Starše iz Zlatolišja, ki bodo preko drugega brega Drave prišli varovati s svojim čolnom.

Novoletni skok v reko Dravo v Vurberku 2020. Foto: bralka Maša Virant

Borut Ludvik še pravi, da naj skakalci oziroma plavalci upoštevajo navodila, naj ne plavajo stran od brežine, ampak naj plavajo ob obali.

Še ena pomembna letošnja novost pa je, da prosijo obiskovalce, da prinesejo zraven kak kozarec, skodelico, lonček, iz katerih bodo pili pijačo, ki jo sicer lahko dobijo na sami prireditvi. S tem, ko prinesejo svoj kozarček, skodelico ali lonček in tega potem tudi odnesejo, bodo namreč poskrbeli za naravo, ki bo po njihovem obisku ostala čista, brez smeti, brez plastičnih lončkov za enkratno uporabo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.