15:11, pon, 29. Apr

FOTO: Na ogled razstava velike mednarodne kolonije Duplek art 14





Rajko Ferk, slikar iz Dupleka, vsako leto gosti slikarje in kiparje na mednarodni likovni koloniji Duplek art. Njihova dela si zdaj lahko ogledate na razstavišču trgovskega centra E.Leclerc Maribor.

Veliko odprtje razstave del, ki so nastala na letošnji mednarodni likovni koloniji Duplek art 14, pa bo v Vodnem stolpu na mariborskem Lentu v sredo, 11. oktobra 202, ob 18. uri. Vodja kolonije Rajko Ferk bo predstavil vsakega slikarja in njegovo delo. Glasbena gostja pa bo citrarka Monika Heričko.

Ustvarjanje slik in kipov ter kulturni program za udeležence

Likovno-humanitarno društvo RAY & CO oziroma Rajko Ferk že vrsto let organizira mednarodno likovno kolonije Duplek art, na kateri gosti umetnike iz vseh koncev sveta. Doslej so likovne kolonije, na katerih je sodelovalo 25 držav, trajale 3 do 4 dni, nanje pa povabi 40 umetnikov. Finančna podpora občine Duplek je med 30- in 40-odstotna in kot gostitelj jim omogoči nočitve v hotelu Emei, več kot 400 obrokov hrane, pijače, platna, glino, zloženke. “Vsak večer je za udeležence pripravljen tudi kulturni program (rock koncert, etno glasba, folklora ter ogled lokalnih kulturnih in turističnih destinacij). Tudi naša kulinarika je za večino precej drugačna od njihove, seveda pa vselej upoštevam njihove običaje, tako da je za vse ustrezno poskrbljeno,” je povedal Ferk.

Razstva slik likovne kolonije Duplek art 14

Na letošnjem, Duplek art 14, so sodelovali umetniki in umetnice iz Kube, Nepala, Kazahstana, Ukrajine, Slovaške, Italije, Avstrije, Madžarske, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Slovenije.

Preplet različnih kultur in narodov

“Veliko slikarjev iz tujine je prvič obiskalo Slovenijo, nekaj med njimi celo prvič Evropo. Naša likovna kolonija se tudi razlikuje od večine drugih, saj je po udeležbi zelo številčna (40) in tako se ravno tu spletejo nove vezi med različnimi narodi in kulturami,” še pravi Ferk in dodaja: “Nekaj zadnjih let sem spremenil način izbora povabljenih. Glede na to, da je precejšnji interes za sodelovanje, kot lahko omogočim, ostajam pri številu 40 udeležencev, kar pomeni, da 20 »starih« ne povabim in lahko zasedbo osvežim z 20 »novimi«.”

Navdušeni so nad našim okoljem

“Vsi udeleženci so navdušeni nad našo domovino in po slišanem lahko zatrdim, da se še sami ne zavedamo, v kako odličnem okolju živimo; posebej so namreč navdušeni nad čistočo, urejenostjo mesta, krajev in samih hiš z okolico,” je zbral vtise Ferk.

Razstave po vsej Sloveniji

Po končani likovni koloniji postavlja razstave širom po Sloveniji, tako so že bile v Dvorjanah, Kamniku, Ptuju,  zdaj v mariborskem E. Leclercu in tokrat prvič tudi v Vodnem stolpu v sklopu Narodnega doma Maribor, ki bo v sredo, 11. oktobra 2023. Kot zanimivost, Vodni stolp je upodobil na likovni koloniji srbski slikar Josip Kujundžić.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.