23:59, sre, 1. Maj

FOTO: Na pobreškem pokopališču sveče ležijo vse povprek kljub organizirani dežurni službi





Na naš portal se je obrnil bralec in nam posredoval fotografijo, ki jo je posnel čez vikend na pokopališču Pobrežje. “Sveče ležijo vse naokoli, zabojnik je do vrha poln. In tudi v drugih zabojnikih stanje ni nič kaj rožnato. Se sveče odvažajo samo enkrat mesečno? Nimajo nikogar, ki bi skrbel za red na pokopališču?”

Obrnili smo se na Pogrebno podjetje Maribor in jih povprašali, kako je urejen odvoz odpadkov s pokopališč ter ali je zaposlen kdo, ki v tem času skrbi za stanje pokopališča, tudi za morebitne smeti, ki ležijo v okolici zabojnikov? Prosili smo za pojasnilo, kako je lahko prišlo do takšnega stanja.

Iz Javnega holdinga Maribor so nam odgovorili, da je na pokopališčih skozi vse leto zagotovljen redni odvoz odpadkov: “praznjenje zabojnikov za ločeno zbiranje različnih vrst odpadkov na pokopališčih poteka najmanj dvakrat tedensko, ob tem pa po potrebi še ob sobotah, nedeljah in praznikih.” Na pokopališču Pobrežje imajo skupno 48 zabojnikov, s čimer, kot zapišejo v nadaljevanju, močno presegajo omenjeni standard iz uredbe.

Pojasnili so, kakšni so pogoji ravnanja z odpadnimi svečami. Ti so določeni s posebno uredbo: “Skladno s to mora upravljavec pokopališča zagotavljati zmogljivosti za začasno skladiščenje zbranih odpadnih nagrobnih sveč v zabojnikih za najmanj 3 m³ na vsak hektar površine pokopališča.”

Organizirana je dežurna služba

“Ker se zavedamo, da je določen del pokopališča občasno še posebej obremenjen z odpadnimi svečami, imamo organizirano posebno dežurno službo, ki je strankam na voljo v pokopališki pisarni na Pobrežju ali preko dežurnega telefona. Pri tem stranke pozivamo, naj nas o svojih opažanjih takoj obvestijo, saj takšne zadeve rešujemo hitro – tudi v konkretnem primeru smo za odvoz odpadnih sveč poskrbeli že v ponedeljek zjutraj,” zapišejo.

“Kljub vsemu zapisanemu se občasno lahko zgodi, da so zabojniki prepolni, kar kaže na problematiko odpadnih sveč na slovenskih pokopališčih. Ta je posledica dejstva, da smo Slovenci po številu prižganih sveč v samem evropskem vrhu, s tem pa žal tudi po obremenjevanju okolja z odpadno plastiko sveč,” zaključijo na holdingu.

V kolikor v Mestni občini Maribor naletite na kaj, kar menite, da si zasluži pozornost,
nam to lahko posredujete na info.bktv@gmail.com.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.