21:25, sob, 27. Apr

FOTO: Ob dnevu vseh svetih se pripravlja več tradicionalnih jedi





Na prvi november, dan vseh svetih, je v Sloveniji in tudi v drugih katoliških državah običajno, da se obišče grobove umrlih svojcev in prižge sveče, položi cvetje ali kak drug predmet v spomin na umrle svojce. Tisti dan ali pa v dnevih okrog 1. novembra pa se sorodniki velikokrat tudi obiščejo. Takrat je tudi čas, da se na mizo postavi tradicionalne jedi.

Kar nekaj slovenskih jedi je tistih, ki se jih ne samo ob dnevu vseh svetih, ampak tudi ob drugih prazničnih dnevih, ponudi gostom. Nekatere jedi pa prav ob tem prazniku.

Razni kruhki iz kvašenega testa

Tradicionalni slovenski kruhki, ki se jih pripravlja iz kvašenega testa in so oblikovani v različne oblike, kot so pletenice, križi in šopki. So del tradicije ob praznovanju prvega novembra.

Pletenice. Foto: Pixabay.com

Orehova potica

Orehova potica je ena izmed najbolj priljubljenih potic v Sloveniji. Nadev je pripravljen iz orehov, sladkorja, rozin in začimb, zavit pa je v kvašeno testo.

Orehova potica in kruh ter keksi

Pecivo s svetimi liki

Mnogi ljudje pečejo posebno pecivo, ki je oblikovano v podobi svetnikov, angelov ali križev. Ta peciva se prinese lahko tudi na grobove kot del molitve in spomina na preminule svojce.

Suhograški kruhki ali piškoti

Suhograški kruhki so majhni slani piškoti, ki se jih pripravi iz kvašenega testa. So tradicionalna jed za prvi november v nekaterih delih Slovenije.

Jabolčni zavitek ali kakšno drugo pecivo z jabolkami

Jabolčni zavitek je priljubljena sladica, ki jo lahko najdemo na mizah tudi ob praznovanju prvega novembra. Nadev je pripravljen iz jabolk, sladkorja in cimeta, zavit pa je v krhko testo. V tem času se lahko pripravi tudi jabolčna pita ali kakšno drugo pecivo z jabolkami.

Jabolčno pecivo. Foto: Pixabay.com

Krompirjev kruh

Krompirjev kruh je tradicionalna jed iz krompirja, moke, kvasa in drugih sestavin. Je zelo priljubljena med običaji ob prazniku vseh svetih.

Testo za kruh. Foto: Pixabay.com

Žganci z ocvirki

Žganci so tradicionalna slovenska jed, ki se pripravlja iz koruznega ali ajdovega zdroba in vode. Ocvirke, ki so ocvrti koščki svinjske slanine, se pogosto uporablja kot dodatek k žgancem.

Ajdovi žganci z ocvirki

Pečenica in krvavica

V nekaterih delih Slovenije sta pečenica in krvavica del tradicionalnih jedi za prvi november. V nekaterih predelih Slovenije poznajo samo eno ali drugo, velikokrat pa se znajdeta na mizi obe.

Vir: Pixabay.com

Ti obroki in jedi so del slovenske kulturne dediščine in izražajo v tem času tudi spoštovanje do umrlih. Vsaka družina pa ima svoje posebne recepte in tradicije, ki jih prenaša iz roda v rod.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.