04:29, ned, 5. Maj

Glavni poudarki NSi na evropskih volitvah migracije, zeleni prehod in konkurenčno gospodarstvo





Glavni programski poudarki NSi na evropskih volitvah bodo varnost in migracije, podnebne spremembe in z njimi povezan zeleni prehod ter konkurenčno gospodarstvo, so povedali na današnjem kongresu stranke v Horjulu. Kandidate za evropske volitve bodo predstavili v začetku prihodnjega leta, spomladi tudi vrstni red kandidatov na listi.

V programskih izhodiščih z naslovom Evropa blizu našim ljudem so v NSi program, ki ga bodo zagovarjali pred prihajajočimi evropskimi volitvami, strnili v tri sklope.

V prvem se osredotočajo na področja varnosti, geopolitike, migracij in skupnih vrednot. Kot poudarjajo, je varnost predpogoj za svobodo in blaginjo. Vojne in nestabilnosti v soseščini in mednarodnem okolju je po mnenju NSi treba reševati pri njihovem izvoru. Ob geopolitičnih vprašanjih mora Evropa postati učinkovitejša pri svojih odločitvah, odločna v svojih dejanjih in prepričljiva pobudah, NATO pa ostati hrbtenica evro-atlantske varnosti in stabilnosti, poudarjajo.

Poudarjajo tudi varovanje mej EU

V luči varnosti v NSi poudarjajo tudi varovanje mej EU. Priseljevanje potrebuje meje in jasna pravila, zato NSi podpira ciljno migracijsko strategijo in zakonite migracije. Cilj pa mora po njihovem mnenju biti izkoreninjenje razlogov za migracije ter ohranitev evropskega načina življenja in vrednot, na katerih temelji EU.

Na področju zelenega prehoda, podnebnih sprememb, energetike ter kmetijstva in prehrane v NSi rešitve za zmanjševanje toplogrednih plinov vidijo v varčevanju z energijo in njeni učinkoviti uporabi, obnovljivih virih energije in uporabi trajnostne mešanice energij. “Naša energija mora biti varna, čista in cenovno ugodna,” poudarjajo. Prepričani so, da bo električna energija zlato prihodnosti.

Podpirajo tudi pametni zeleni prehod, a ne na račun izgube evropske suverenosti. Obnovljive vire energije ocenjujejo kot pomembne, a po mnenju NSi ne morejo biti temelj energetske preskrbe EU. Zato se zavzemajo za odgovorno energetsko politiko, ki temelji na preizkušenih tehnologijah in zagotavlja stabilno preskrbo z nizkoogljično električno energijo.

V luči samozadostnosti poudarjajo tudi samooskrbo s hrano. Zagotavljanje kakovostne domače hrane in ohranjanje domačega kmetijstva postavljamo v središče naših prizadevanj, zatrjujejo v NSi.

Pozornost v programskih izhodiščih NSi namenjena tudi blaginji, gospodarstvu, konkurenčnosti in tehnologiji. EU mora vsem ponuditi možnost za dostojno življenje, blaginja Evrope pa temelji na gospodarskem uspehu in enotnem trgu, so prepričani v NSi. Ob tem se zavzemajo tudi za socialno-tržno gospodarstvo ter da EU postane vodilna globalna regija gospodarskega napredka in trajnostnega razvoja ter ciljna destinacija svetovnih inovativnih visoko-tehnoloških in zagonskih podjetij.

Se bo Ljudmila Novak umaknila iz politike?

NSi je danes torej začrtala program za evropske volitve, kandidatno listo bodo predstavili prihodnje leto. Vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj je v izjavi za medije dejal, da ima NSi za kandidatno listo evidentiranih 20 kandidat in kandidatov. Nabor devetih kandidatov bodo predstavili v začetku prihodnjega leta, spomladi pa še vrstni red na listi, je dejal.

V javnosti so se pojavile špekulacije, da bo prvo mesto na kandidatni listi zasedel prav Cigler Kralj, ki pa na to vprašanje ni želel eksplicitno odgovoriti. Dejal je, da se bodo o tem pogovorili, ko bo čas za to. “Kot vedno se dajem na razpolago stranki tam, kjer me najbolj potrebuje,” je dodal.

Evropska poslanka in nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak naj bi se po ugibanju nekaterih medijev po koncu mandata umaknila iz politike. Cigler Kralj s tem ni seznanjen, zato je zgolj ugibal, da se bo morda posvetila družini. “Ampak po moje še ni rekla zadnje besede,” je dodal. Tudi Novakova je namreč med evidentiranimi kandidati in povabljena na kandidatno listo. “NSi bi bila počaščena, vsaj jaz, če bi bila tudi ona na listi,” je dejal Cigler Kralj.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.