00:07, sob, 27. Apr

Hoški Ledinek Engineering lani prihodke povišal za tretjino





Hoška družba Ledinek Engineering, ki se ukvarja s proizvodnjo strojev in celovitih linij za obdelavo lesa, s katerimi je prisotno po vsem svetu, je leto 2020 zaključila z dobro tretjino višjimi prihodki kot leto prej. Ob 58,5 milijona evrov prometa so bili še uspešnejši pri ustvarjanju čistega dobička, saj je ta znašal več kot 12,5 milijona evrov.

S tem je podjetje, ki zaposluje nekaj več kot 200 ljudi, za več kot štirikrat preseglo čisti dobiček iz leta 2019, ko je ta znašal tri milijone evrov, je razvidno iz letnega poročila družbe, ki je bila nedavno razglašena za najboljše srednje veliko podjetje v podravski regiji.

Rast podjetja pripisujejo večjemu številu podpisanih pogodb v preteklem obdobju in reorganizaciji poslovanja, ki jim je omogočila prejem večjega števila projektov. Podjetje je sicer lani kar 99 odstotkov vseh prihodkov ustvarilo na tujih trgih, pri čemer so bili ti v državah izven Evropske unije malenkost višji kot na trgih EU.

Kot v poročilu poudarja direktor družinskega podjetja Gregor Ledinek, trg EU tradicionalno še vedno ostaja njihov glavni trg, bo pa v prihodnje struktura prihodkov na tujih trgih odvisna predvsem od strukture večjih projektov.

V lanskem letu realizirali 24 pogodb

V letu 2020 so skupaj realizirali 24 pogodb, od tega devet takih, pri katerih je vrednost presegla milijon evrov. Najobsežnejši projekt so izpeljali za ruskega naročnika Sokolsky DOK, ki velja za največje podjetje za proizvodnjo lesa v evropskem delu Rusije. Gre za novo stranko, ki jim je zaupalo izvedbo dveh projektov v skupni vrednosti skoraj 20 milijonov evrov.

Manjši je predstavljal linijo za dolžinsko spajanje lesnih lamel z dvema strojema za spoje različnih orientacij, pri večjem, vrednem več kot 14 milijonov evrov, pa je obsegal celotno proizvodnjo linijo za izdelavo križno lepljenih plošč.

Za še en velik projekt, vreden 12 milijonov evrov, so se dogovorili s kanadskim podjetjem Element5 iz Toronta, ki se poleg proizvodov ukvarja tudi z izdelavo in montažo inovativnih stavb iz lesa. Za njih so proizvedli linijo križno lepljenih plošč, ki omogoča tudi proizvodnjo lepljenih nosilcev.

Večji posli za naročnike iz tujine

Večje posle so opravili tudi za naročnike iz Nemčije, Švedske, Avstrije, Danske in Češke, hkrati pa so lani sklenili prvi posel na zanje povsem novem izraelskem trgu. Tamkajšnje večje podjetje za obdelavo lesa Tiles and Lumber je pri njih naročilo linijo dolžinskega spajanja ter skobeljno linijo, ki jo lahko pričakujejo do februarja naslednje leto.

“Stranka je za nas izvedela na Finskem, kjer nabavljajo les in kjer so jim povedali, da če želijo dobro “mašino”, se morajo obrniti na Ledineka. Šele po sklenitvi pogodbe so vprašali, iz katere države pravzaprav prihajamo,” je kot zanimivost v poročilu navedel direktor podjetja in dodal, da so prvič posel sklepali preko družabnega omrežja.

Sicer pa hoško podjetje letos ne pričakuje bistvenega povečanja prihodkov v primerjavi z lanskim letom. Utrditi nameravajo mednarodni status enega glavnih strokovnjakov za dovršeno ploskovno obdelavo masivnega lesa, skobljanje in profiliranje, dolžinsko spajanje in lepljenje lesa. Kot je še dodal Ledinek, bodo sledili začrtani viziji ter s tem pomagali prispevati k trajnostnemu razvoju.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.