11:50, pet, 26. Apr

Imenovana nova direktorica Umetnostne galerije Maribor





Na četrtkovi 34. redni seji mestnega sveta Mestne občine Maribor je bila Simona Vidmar Čelik potrjena za novo direktorico Umetnostne galerije Maribor za mandat petih let. S 1. julijem ji bo funkcijo predala Breda Kolar Sluga, ki po petnajstih letih direktorovanja v matični galeriji nadaljuje z delom kustosinje.

Izjava Simone Vidmar Čelik ob imenovanju: “Naslednje petletno obdobje bo za UGM prelomno. Leta 2024 bo svoja vrata odprl Center Rotovž – največja investicija Mestne občine Maribor v kulturo – in Maribor bo prvič dobil moderen, profesionalen in k obiskovalcem usmerjen galerijski prostor. Novi prostori bodo omogočili preskok v doživljanju vizualne umetnosti v mestu ter ponudili priložnost za razširitev vsebin in občinstev. Galerija s tremi etažami razstavnih prostorov bo lahko predstavljala širok razpon vizualne ustvarjalnosti in kreativnosti – tako v sodelovanju z akterji v mestu, mednarodnimi partnerji kot v navezavi na mestno turistično ponudbo. Nova galerija bo tudi neke vrste mestna kulturna pisarna – tukaj spoznate mlade talente, predstavijo se načrtovane arhitekturne preobrazbe mesta, tukaj srečate strokovnjake, ki vam pomagajo pri nakupu vaše prve umetnine, lansirate svoj nov izdelek ipd. Nova galerija mora postati prostor za vse. Za sladokusce, nepoznavalce, navdušence in skeptike, ustvarjalce in producente. Prostor navdiha, raziskovanja in dialoga.”

Magistrski študij managementa v Londonu 

Simona Vidmar Čelik (r. 1971 v Mariboru) je umetnostna zgodovinarka, managerka v kulturi in muzejska svetnica. V Umetnostni galeriji Maribor je zaposlena kot kustosinja za sodobno umetnost. “Smatram, da je razumevanje novih, hibridnih vlog javnih kulturnih ustanov ključ za njihovo upravljanje danes in v prihodnosti.”

Študij umetnostne zgodovine je zaključila na Karl-Franzens-Universität v Gradcu v Avstriji in Università Cá Foscari v Benetkah v Italiji. Med leti 2001 in 2002 je opravila še magistrski študij managementa v kulturi na City University v Londonu v Veliki Britaniji. Strokovne izkušnje in veščine je kasneje pridobivala še v galeriji Tate Liverpool (2017) ter bila izbrana za več kuratorskih delavnic/delovnih rezidenc (mdr. Paris, New York, Beograd).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.