02:39, sob, 27. Apr

Istospolne zveze: NSi nasprotuje odločitvi Ustavnega sodišča





V začetku meseca je Ustavno sodišče ugotovilo, da je ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije zakonska ureditev. S tem je odločilo, da se istospolni partnerji lahko poročijo in skupaj posvojijo otroka pod enakimi pogoji kot zakonca, navajajo na 24ur.

Stranka Nova Slovenija (NSi) je takrat napovedala, da bodo uporabili vsa pravna sredstva, da bodo nedavno sprejeti odločbi ustavnega sodišča in njenim posledicam, nasprotovali, so zapisali pri Žurnal24.

Odločbe ustavnega sodišča so po zakonu obvezne, kar pomeni, da pritožba kot pravno sredstvo tukaj ni možna. Vodja poslanske skupine NSi in nekdanji minister za delo Janez Cigler Kralj je v odzivu na odločbo izpostavil, da odločitev ustavnega sodišča ni bila enotna. Pri tem velja izpostaviti, da sta zakon, sprejet z 46 glasovi poslancev, in zakon, sprejet z vsemi 90-imi glasovi, enako veljavna, poroča Žurnal24.

Parlament ima šest mesecev časa, da neustavnost odpravi, toda v tem času odločitev ustavnega sodišča že velja. V parlamentu bo torej treba sprejeti zakon ki bo odpravil diskriminacijo istospolnih partnerjev, a na ta zakon referendum ni dovoljen.

Za Žurnal 24 so na NSi-ju ob vprašanju; kakšna pravna sredstva bodo uporabili, odgovorili: “Ker referendum na zakon, ki uzakonja odločbo ustavnega sodišča, ni mogoč, je naše najmočnejše pravno sredstvo v tem trenutku predvsem izražanje stališč v parlamentu in v nasprotovanju napovedani noveli družinskega zakonika.” Toda izražanje stališč in mnenj v parlamentu ni nobeno pravno sredstvo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.