21:54, čet, 2. Maj

Izvajalci zdravstvenih storitev še vedno niso prejeli sredstev za stroške zaradi epidemije covida-19





V Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije opozarjajo, da izvajalci zdravstvenih storitev še vedno niso dobili sredstev za stroške, ki so jih in jih še vedno imajo zaradi epidemije covida-19. Denimo odvzem brisa za testiranje na okužbo je še vedno pokrit iz lastnih sredstev zavoda, zavodi naj bi do sedaj za ta namen plačali 9,9 milijonov evrov.

Vir: Pixabay.com

Da se stroški, ki so nastali zaradi epidemije covida-19, plačajo izvajalcem zdravstvenih storitev, je združenje predlagajo tudi v okviru aneksa k splošnemu dogovoru, o katerem so v četrtek potekala pogajanja.

Kot je navedlo združenje, so zdravstveni zavodi med 13. marcem in 31. majem, kolikor je uradno trajala epidemija, za osebno varovalno opremo, brise in dodatne stroške dela namenili okoli 15 milijonov evrov. Zdaj predlagajo, da se pokrijejo iz rezervnega sklada ZZZS, od 1. junija, ko se delo še vedno opravlja v skladu z določenimi ukrepi, pa pričakujejo, da se pokrijejo stroški za odvzem brisov, zagotavljanje vstopnih triažnih točk in zagotavljanje ambulant covid-19.

Poleg tega je združenje predlagalo, da se v okviru aneksa k splošnemu dogovoru v cene zdravstvenih storitev vključijo vse zakonske obveznosti. Navajajo, da so v cenah zdravstvenih storitev še vedno priznane nižje vrednosti plačnih razredov, kot jih izplačujejo izvajalci zdravstvenih storitev zaposlenim, v višini 45 milijonov evrov, da v cenah zdravstvenih storitev nista priznana dva odstotka (oz. 22 milijonov evrov na letni ravni) sredstev za dodatke za uspešnost, ki jih bodo morali izvajalci zdravstvenih storitev zaposlenim izplačevati po 1. juliju. V cenah zdravstvenih storitev tudi ni priznan regres v višini 1050 evrov na zaposlenega do 20. plačnega razreda, niso niti priznane polne z zakonom predpisane amortizacije, so zapisali v združenju.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je v četrtek vse predloge združenja zavrnil, zdaj bo o spornih vprašanjih odločila vlada.

Na ZZZS so za STA pojasnili, da predlogov združenja niso sprejeli, ker jih večina zahteva dodatna finančna sredstva. Če bi sprejeli vse predloge, bi bilo treba za obvezno zdravstveno zavarovanje na letni ravni zagotoviti več kot 529 milijonov evrov dodatnih sredstev, od tega kar 365 milijonov evrov za boljše vrednotenje, ob tem pa vseh predlogov niti ni bilo možno finančno ovrednotiti.

Ker finančni načrt ZZZS in odlok DZ ne omogoča takšnega povečanja odhodkov ZZZS, zdravstvena zavarovalnica ne more sprejeti predlogov, ki povečujejo njegove odhodke, ne da bi zanje zagotovili dodatne vire, so dodali. Poleg tega je ZZZS konec julija izkazal primanjkljaj v višini 103,6 milijona evrov in je moral za njegovo pokrivanje uporabiti presežke iz preteklih let in sredstva rezervnega sklada. Za poravnavanje tekočih obveznosti se mora dnevno zadolževati pri državni zakladnici.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je nedavno opozoril, da je pri sprejemanju aneksa k splošnemu dogovoru trenutno težava, ker morajo ZZZS, kjer se zbira denar, ki ga potem s splošnim dogovorom in pripadajočimi aneksi razporedijo, najprej zagotoviti dodatna sredstva. Gantar je že pozval ministrstvo za finance, naj v letošnjem letu iz državnega proračuna za zdravstvo zagotovi vsaj 222,6 milijona evrov. Ali so že prejeli odgovor, pa ne ve, ker je bil v prejšnjem tednu odsoten.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.