11:11, pet, 26. Apr

Jubilejni, že 25. Dnevi poezije in vina, bodo ponovno po več mestih, tudi na Hrvaškem in v Avstriji





Jubilejni festival Dnevi poezije in vina bodo letos z novim osrednjim prizoriščem in bogatim programom.

Dnevi poezije in vina 2017, foto: Matej Pušnik

Med 24. in 28. avgustom bo na jubilejnih 25. Dnevih poezije in vina na Ptuju in drugih krajih po Sloveniji pa tudi na Hrvaškem in v Avstriji znova odzvanjala poezija. Na letošnjem festivalu, ki je eden največjih in najprepoznavnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, bo nastopilo 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav. Njegova častna gosta bosta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luísa Amaral, Odprto pismo Evropi, ki nastaja v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana, pa bo napisal in ga na Ptuju prvič prebral nemški pesnik Durs Grünbein. Poleg bogatega pesniškega in vinsko-kulinaričnega programa bo letos pester tudi spremljevalni program.

Novo osrednje prizorišče ptujska prenovljena tržnica

Ob jubileju se festival z Vrazovega trga, kjer je večerno dogajanje potekalo do zdaj, seli na novo osrednje prizorišče. Tako bodo lahko obiskovalci na prenovljeni mestni tržnici ob večerih prisluhnili Velikim pesniškim branjem, Odprtemu pismu Evropi, glasbenim koncertom Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra in Katalene, pevki romske tradicionalne glasbe Móniki Lakatos, vzhajajoči zasedbi na slovenski glasbeni sceni Hauptman ter duetu Silence, ki letos prav tako obeležuje 25 let obstoja in bo na zaključnem večeru festivala predstavil izbor skladb iz svojega dolgoletnega ustvarjanja.

Pesniška karavana tudi v Ljubljani

Letošnje 25. Dneve poezije in vina bo uvedla Karavana evropske poezije v Ljubljani, ki bo z branji poezije pesnikov z vseh koncev Evrope na sporedu v torek, 24. avgusta. Poezija bo zavzela različne mestne ulice ter obiskovalce popeljala v raznolike poetike, jezike in kulture. Pesniška karavana, ki jo bo spremljaj duo Vivo, bo čez šest postojank vodila vse do vrta Lili Novy in Društva slovenskih pisateljev, kjer se bo srečanje evropske poezije zaključilo z instalacijo Svetlobnih pesmi in nastopom skupine Pantaloons. Več >>
Osrednje dogajanje festivala bo tudi letos potekalo na Ptuju, posamezni dogodki pa se bodo odvijali še v Belem, Izoli, Juršincih, Križevcih pri Ljutomeru, Krškem, Ljubljani, Ljutomeru, Murski Soboti, Ormožu, Petanjcih, Potrni (AUT), Selcah, Varaždinu (HRV) in Vitomarcih.

Digitalni zemljevid poezije

V okviru festivala nastaja nov spletni umetniški projekt Share a Light/Deli luč, ki ga podpisujejo digitalni umetniki in uveljavljeni literati Valerie Wolf Gang, Jaka Železnikar, Aljaž Koprivnikar in Aleš Šteger. V globalnem interaktivnem zemljevidu poezije bodo svojo luč prižigali in delili ustvarjalci in ustvarjalke z vsega sveta. Digitalni zemljevid sveta bo s pesmimi, slikami in videi avtorjev in avtoric s pomočjo svetlobnih signalov soustvaril drugačen pogled na prostor okoli nas ter razsvetlil in povezal človeško skupnost. Avtorji in avtorice bodo z digitalnimi točkami svetlobe, ki se na zemljevidu povežejo z drugimi, ustvarili globalni digitalni zemljevid upanja. Projekt s širjenjem svetlobe spodbuja upanje, medkulturno sodelovanje, dialog in mreženje ter v skupno virtualno okolje vabi ustvarjalce, strokovnjake s področja digitalizacije, širšo javnost in predvsem mlade.  Odprtje interaktivnega pesniškega zemljevida Share a Light/Deli luč bo v sredo, 25. avgusta, v dominikanskem samostanu Ptuj pospremila Mednarodna konferenca ob srečanju pesniških festivalov platforme Versopolis. Govorci bodo spregovorili o trenutnem položaju evropske poezije in o tem, kakšni naj bi bili idealni pesniški festivali prihodnosti.

Povezovanje umetnosti in kulinarike

Jubilejni festival, ki že 25 let uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin, bo povezovanje umetnosti in kulinarike v soboto, 28. avgusta, proslavil s posebnim dogodkom, vinsko-kulinarično promenado Promenada okusov: Poezija okusov. Na zadnji festivalski dan bodo obiskovalci lahko raziskali očarljivo staro ptujsko mestno jedro z vinskim kozarcem v roki in poskusili več kot šestdeset vrhunskih vin iz vinskih kleti ptujskega vinorodnega rastišča ter poklepetali z njihovimi vinarji. Na vsaki postojanki se bodo lahko okrepčali s ‘promenadnimi obroki’ vrhunske lokalne štajerske kulinarike, ki bodo pripravljeni tudi za vegetarijance in vegane. Vinsko-kulinarično pot bodo spremljali tudi pesniški nastopi in umetniške intervencije. Dogodek organizirata festivala Salon Sauvignon in Dnevi poezije in vina

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.