23:38, pon, 13. Maj

Kitajska in Evropska unija se strinjata: Vojna v Ukrajini ogroža globalno varnost in svetovno gospodarstvo





EU in Kitajska sta se na današnjem virtualnem vrhu strinjali, da vojna v Ukrajini, ki jo je sprožila Rusija, ogroža globalno varnost in svetovno gospodarstvo, je po vrhu povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je sporočila, da so Kitajsko pozvali, naj ne ovira sankcij proti Rusiji.

Podaljšanje vojne ni v interesu nikogar, sploh ne v kitajskem

“EU in Kitajska se strinjata, da ta vojna ogroža globalno varnost in svetovno gospodarstvo. Ta dvojna nestabilnost ni ne v interesu Kitajske ne v interesu EU. Delimo odgovornost, da delamo za mir in stabilnost,” je na novinarski konferenci po vrhu povedal Michel. Tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je poudarila, da podaljšanje vojne in motenj, ki jih ta prinaša svetovnemu gospodarstvu, ni v nikogaršnjem interesu, predvsem ne v kitajskem. To je ponazorila s podatki o trgovinski menjavi med EU in Kitajsko. Ti vsak dan izmenjata za skoraj dve milijardi evrov blaga in storitev. Trgovina med Kitajsko in Rusijo pa znaša zgolj okoli 330 milijonov evrov na dan.

Treba je zaščititi Ukrajince

Glavna prioriteta EU je po Michelovih besedah čim prej ustaviti vojno in zaščititi Ukrajince. V časih krize je dialog potreben bolj kot kadarkoli prej, je še poudaril Michel. Dodal je, da so se osredotočili na to, kaj je mogoče storiti, da bi se ta vojna čim prej končala. Kitajsko so pozvali, da pomaga končati vojno v Ukrajini, je povedal. Po navedbah virov pri EU sta tako kitajski premier Li Keqiang kot kitajski predsednik Xi Jinping zagotovila, da Peking dela vse za to, da bi bil mir. Michel je na novinarski konferenci po 23. vrhu EU-Kitajska sicer poudaril, da si Kitajska “ne more zatiskati oči pred ruskimi kršitvami mednarodnega prava”. “Ta načela so del ustanovne listine Združenih narodov,” je izpostavil.

“Konflikte je treba reševati za pogajalsko mizo, ne pa z agresivnimi vojaškimi akcijami”

Na ustanovno listino ZN in odgovornost Kitajske kot stalne članice Varnostnega sveta Združenih narodov je opozorila tudi predsednica komisije. “To je odločilen trenutek, ker ne bo nič več tako, kot je bilo pred vojno. Zdaj je treba zelo jasno podpreti in braniti na pravilih temelječ red, ki je zelo jasen. Konflikte je treba reševati za pogajalsko mizo, ne pa z agresivnimi vojaškimi akcijami,” je poudarila. Von der Leynova je povedala, da so bili na vrhu zelo jasni. “Če Kitajska ne podpira sankcij, naj se vsaj ne vmešava v sankcije,” je poudarila. Posvarila je, da bo vsakršna podpora ruski agresiji vodila v veliko škodo ugledu Kitajske v Evropi.

Predsednik Xi pa se je zavzel za sodelovanje EU in Kitajske pri reševanju krize v Ukrajini

Kitajski premier Li je na pogovorih zavrnil zahtevo, da se Kitajska opredeli za eno od strani v ruski invaziji na Ukrajino, je medtem povedal kitajski diplomat Wang Lutong po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Predsednik Xi pa se je zavzel za sodelovanje EU in Kitajske pri reševanju krize v Ukrajini. Obenem je izrazil upanje, da bo EU v odnosih s Kitajsko delovala neodvisno od ZDA, še navaja dpa.

Za pravičnejše trgovinske in gospodarske odnose s Kitajsko

Evropska stran se je na prvem vrhu po poletju 2020 zavzela tudi za pravičnejše trgovinske in gospodarske odnose s Kitajsko. Kitajska mora končati svoje nepravične trgovinske praske proti Litvi, je na novinarski konferenci po vrhu povedala von der Leynova. Predsednik Evropskega sveta pa je dejal, da so govorili tudi o področjih, kjer se ne strinjajo. Izrazili so zaskrbljenost zaradi dogajanja v Xinjiangu, Mongoliji, Tibetu in Hongkongu.
Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.